Business Internaţional

Shell a raportat un profit record de 19 mld. euro

06.02.2006, 19:31 6

Royal Dutch Shell, gigantul din domeniul petrolier, a anuntat un profit de 19 mld. euro pentru anul trecut, in crestere cu 30% fata de 2004, nivel istoric atins de o corporatie pe teritoriul Angliei.

Grupul va distribui dividende in valoare de peste 14 mld. euro, potrivit publicatiei The Independent. Compania a fost acuzata ca a profitat de cresterea accentuata a pretului petrolului din ultima perioada, pret transferat in totalitate operatorilor de la benzinarii si populatiei.

Conducerea Shell s-a aparat declarand ca profitul nu s-a realizat pe seama vanzarilor din Marea Britanie si a descris aceasta piata ca "una dintre cele mai dure si competitive din Europa". Reprezentantii au mai tinut sa precizeze ca profitul de 6,2 mld. euro obtinut la divizia de produse petroliere a venit din operatiuni de rafinare si distribuire in afara tarii intr-o "proportie semnificativa" de peste 90%, in conditiile in care impozitul pe profitul obtinut in Anglia s-a dublat anul trecut pana la 1mld. euro.

Profitul record a readus in discutie impunerea unei taxe speciale pe profiturile companiilor petroliere, idee respinsa de seful executiv Jeroen van der Veer.

Acesta a precizat ca cifra record trebuie privita in contextul programului de investitii al companiei de 12,5 mld. euro, programate sa creasca anul viitor cu inca 3,3 mld.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO