Business Internaţional

Shell, amendata pentru supraevaluarea rezervelor

26.08.2004, 00:00 19

Autoritatile de reglementare financiara din Statele Unite si Anglia au anuntat, marti, ca lucreaza la identificarea persoanelor responsabile pentru scandalul rezervelor de la grupul Royal Dutch/Shell, pentru care compania a platit amenzi de 151 milioane dolari.
Harold F. Degenhardt, administrator la Comisia de Bursa si Valori Mobiliare (SEC), a declarat ca SEC avertizase Shell la sfirsitul anului trecut ca declaratiile companiei cu privire la marimea rezervelor sale de petrol erau exagerate.
El a spus ca firma a continuat sa isi mentina afirmatiile pe parcursul unei perioade destul de lungi.
"Investigatia noastra continua, si intentionam sa ne concentram pe cercetarea celor responsabili pentru erorile facute de Shell", a declarat  Degenhardt.
Autoritatea de reglementare a serviciilor financiare din Marea Britanie (FSA) a anuntat ca va continua sa investigheze alte aspecte ale scandalului rezervelor.
Shell, a treia companie petroliera din lume, si-a exprimat, marti, acordul de a finaliza ancheta. Compania va plati FSA 31 milioane dolari si SEC 120 milioane dolari.
In ianuarie, Shell a uimit pietele financiare cu anuntul ca rezervele sale certe de petrol si gaze naturale sunt mai mici cu o cincime, adica 4,47 milioane de barili, decat valoarea anuntata anterior.
Compania are, in prezent, doua consilii de administratie. Royal Dutch detine pachetul majoritar de 60% din actiuni, iar Shell Transport & Trading detine restul de 40%.
Pe de alta parte, unituri ale Royal/Dutch Shell, British Petroleum si ale altor companii au incheiat o intelegere prin care vor plati suma de 91,7 milioane de dolari pentru pagubele provocate de scurgerile de benzina din tancurile petroliere californiene, care ar putea  afecta resursele de apa potabila, potrivit Bloomberg.
Shell, BP si alte grupuri petroliere vor cheltui 45 milioane de dolari pentru instalarea unor tancuri mai performante, alte 46 de milioane pentru dublarea calelor vaselor de transport, si 700.000 de dolari pentru a trata apa contaminata. 
Acordul, care trebuie legalizat de un judecator, va pune capat unui proces care dureaza de cinci ani de zile, si care avea menirea de a determina companiile sa curete 1.000 de tancuri petroliere de pe teritoriul statului California. Shell, a doua companie petroliera ca marime din Europa,  a fost implicata intr-un caz similar in anul 2002, pentru a plati pagubele cauzate de scurgeri de petrol in lacul Tahoe, din California.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO