Business Internaţional

Shell continua procesul de refacere a imaginii

21.07.2005, 18:52 12

Actiunile grupului Royal Dutch Shell au inceput ieri sa fie tranzactionate pe platforma bursei din Londra, a treia companie petroliera din lume dupa valoarea de piata depasind astfel si ultimul obstacol din calea fuziunii diviziilor olandeze cu cele britanice, relateaza International Herald Tribune.

Aproape 92% din actionarii Royal Dutch au sustinut tranzactia cu Shell Transport and Trading, schimban-du-si actiunile cu o participatie in cadrul grupului unificat.

"Actionarii ne-au acordat un sprijin important pe tot parcursul procesului si au votat, in final, intr-o proportie covarsitoare pentru fuziune", a spus Jeroen van der Veer, directorul general al companiei. El este de parere ca fuziunea reprezinta inceputul unei ere care va insemna mai multa siguranta, claritate si flexibilitate in cadrul companiei.

La un an si jumatate dupa ce un scandal in legatura cu rezervele i-a scufundat actiunile, i-a distrus reputatia de companie conservatoare si a fortat demiterea a trei directori, Shell se afla inca intr-un proces de refacere a imaginii, conform majoritatii analistilor si investitorilor de pe piata.

Criticile sunt frecvente si, in parte, se datoreaza faptului ca Shell continua sa se confrunte cu noi probleme.

"Va trece mult timp pana cand compania va reusi sa isi refaca imaginea. Problemele pe care le are nu se vor rezerva pe termen scurt, ca urmare a unei achizitii", a spus Neil McMahon, analist la Sanford Bernstein din Londra.

Shell a subminat inca o data increderea investitorilor vineri, cand a anuntat ca se vor dubla costurile proiectului Sahalin II, pe care il desfasoara in Rusia, acestea urmand sa atinga un nivel de 20 de miliarde de dolari (16,7 miliarde de euro). Mai mult, proiectul ar urma sa fie amanat cu un an.

"Este cat se poate de clar ca investitiile aferente proiectului Sahalin II au fost semnificativ subevaluate in 2003, cand au fost aprobate", a spus Malcolm Brinded, seful diviziei de explorare si productie, incercand sa explice costurile suplimentare. stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO