Business Internaţional

Şi companiile din puternica industrie auto germană au nevoie de cavaleri salvatori, care vin călare pe dragoni

Şi companiile din puternica industrie auto germană au...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.06.2018, 00:05 369

Când un producător de electrocasnice chinez a acţionat în urmă cu doi ani pentru a prelua Kuka, o perlă a tehnologiei germane, guvernul de la Berlin a încercat fără succes să se opună afacerii. Berlinul ia în considerare şi blocarea preluării producătorului de utilaje pentru procesarea aliajului de oţel-titan Leifeld.

Însă eforturile companiei chinezeşti Ningbo Jifeng de a cumpăra Grammer, un furnizor de piese auto, nu vor produce, probabil, la Berlin mai mult de o încruntare din sprâncene.

Grammer a decis să facă din firma chinezească, apărută în peisajul german în urmă cu un an, un cavaler salvator. Boardul furnizorului de piese auto a acceptat o ofertă a Ningbo Jifeng care evaluează compania ţintă la 780 de milioane de euro, scrie Handelsblatt.

Firma chinezească oferă un bonus de 20% pentru acţiunile nemţeşti. Ningbo Jifeng deţine deja 25% din Grammer şi speră ca prin ofertă să ajungă la un pachet de cel puţin 50%.

Chinezii au dat semne că deocamdată nu vor o investiţie de 75%, care le-ar permite să preia controlul Grammer.

Ningbo Jifeng a cumpărat 10% din Grammer anul trecut pentru a împiedica o încercare de preluare ostilă din partea Prevent, un furnizor de piese auto germano-bosniac cu o reputaţie proastă în industria auto germană după ce a intrat în conflict cu VW, blocând liniile de producţie ale puternicului constructor auto.

Aprobarea ofertei Ningbo Jifeng de către boardul Grammer ar veni după ce firma chineză a promis că va evita reducerile de personal timp de şapte ani şi jumătate, scrie Reuters, care citează surse apropiate situaţiei. Compania chineză, care are 13.000 de angajaţi, a respins anul trecut oferta ostilă a Prevent printre altele din cauza îngrijorărilor că bosniacii vor concedia oameni. Prevent are reputaţia de companie cu tactici agresive. Compania încă deţine 20% din acţiunile Grammer. Berlinul a aprobat anul trecut salvarea Grammer de către Ningbo Jifeng.

Aceasta deşi oficialii de la Berlin sunt tot mai îngrijoraţi de influenţa pe care companiile germane şi-o construiesc în industria auto şi în alte industrii. Geely Automotive a cumpărat, surprinzând pe toată lumea cu această manevră, o participaţie minoritară la Daimler, grupul care deţine Mercedes-Benz. Geely concurează direct cu Daimler prin sedanurile Volvo, companie suedeză pe care a salvat-o.

Lista companiilor germane preluate de investitori chinezi creşte de la an la an. Biotest, ale cărei produse sunt folosite pentru tratament în afecţiuni autoimmune, deficienţe de imunitate şi de coagulare a sângelui, a acceptat în aprilie anul trecut să fie preluată de compania chineză Creat GroupCorp printr-o tranzacţie în cash de 1,3 miliarde de euro. La Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, grupul chinez HNA deţine  o participaţie de 8%. Beijing Enterprise a acceptat în 2016 să cumpere Energy from Waste de la grupul suedez EQT, o tranzacţie de 1,8 miliarde de euro. Fosun International a cumpărat tot în 2016 banca germană privată Hauck & Aufhaeuser pentru 210 milioane de euro. Aceasta este prima preluare a unei bănci germane de o firmă din China. Un consorţiu condus de CK Infrastructure din Hong Kong a cumpărat firma de management al energiei Is. În această afacere, compania germană a fost evaluată la 4,5 miliarde de euro. În 2016 un grup de investitori chinezi, printre care figurează China National Chemical Corp, a acceptat să cumpere producătorul de utilaje de procesare a plasticului KraussMaffei Group.

Companii chineze deţin sau au participaţii la Kion, producător de motostivuitoare, la Meerwind, parc eolian offshore, la cea mai mare divizie a Osram, şi la producătorul de pompe industriale Putzmeister.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO