Business Internaţional

Siemens: Von Pierer si-a desemnat succesorul

12.07.2004, 00:00 12



Intr-o manevra care poate anunta schimbari importante la una dintre cele mai vechi si respectate companii germane, Klaus Kleinfeld a fost numit director executiv la Siemens, ca succesor al lui Heinrich von Pierer, incepand cu luna ianuarie a anului urmator, relateaza The Wall Street Journal Europe.



Fost lider al operatiunilor Siemens din Statele Unite, Kleinfeld, va ajunge, la varsta de 46 de ani, la carmeleunei companii care, potrivit analistilor, ar avea nevoie de restructurari radicale, in ciuda situatiei financiare solide de care se bucura. Numirea lui Kleinfeld mai trebuie aprobata de comitetul de supraveghere, la sfarsitul acestei luni.



"Este exact decizia de care avea nevoie Siemens, iar momentul nu putea fi mai oportun", este de parere James Stettler, analist in cadrul bancii Dresdner Kleinwort Wasserstein. "Viziunea clara a obiectivelor corporatiste este ceea ce lipsea la Siemens".



In cei 12 ani petrecuti la conducerea Siemens, Heinrich von Pierer a transformat grupul german de inginerie dintr-un conglomerat dependent de contractele incheiate cu sectorul industrial de stat din Germania, intr-o companie orientata spre piata si cu o abordare internationala. Sub conducerea sa, Siemens a reusit sa faca fata cu brio unei crize financiare care a dus concurentii Alstom si ABB in pragul falimentului.



Pe de alta parte, von Pierer a fost in mod constant criticat pentru ca nu a promovat schimbari mai radicale. In ciuda initiativei de adoptare a standardelor corporatiste de raportare financiara in sistem anglo-saxon, si a deschiderii demonstrate in dialogul cu analistii, acesta a refuzat sa promoveze masuri de ameliorare a profitabilitatii care ar fi provocat concedieri masive in Germania. De asemenea, von Pierer a insistat sa pastreze structura de conglomerat de la Siemens, care include 13 divizii operationale, in domenii de activitate extrem de variate, de la becuri, la trenuri sau telefonie mobila.



Analistii din industrie pun pe seama sa dificultatile generate de structura inadecvata a companiei, care in viziunea acestora expune grupul la crize provenite dintr-o mare varietate de industrii. Prin renuntarea la divizii cu perspective limitate de dezvoltare, cum sunt cele de transport, Siemens si-ar putea creste marjele de profit la nivele comparabile cu cele ale rivalului american General Electric, spun unii analisti. Spre exemplu, in luna aprilie, Siemens a fost nevoit sa constituie provizioane in valoare de aproape 300 milioane euro pentru a acoperi pierderi legate de defectele descoperite la unele utilaje feroviare, acesta fiind doar unul dintre numeroasele provizioane constituite in ultimii ani in domenii considerate inoportune de o serie de analisti si investitori.



In apararea sa, von Pierer aduce argumentul diviziilor pe care a ales sa le pastreze in ciuda opiniilor pietei si care se numara in prezent printre cele mai performante din cadrul grupului.



Viitorul director executiv de la Siemens este un fan declarat al principiilor americane, care a muncit din greu restructurand divizia medicala a Siemens. Specialistii din industrie spera ca Kleinfeld va consolida o parte dintre diviziile trustului german, concentrand eforturile companiei pe ariile de activitate cu mai multe perspective de crestere. Redresarea operatiunilor Siemens din Statele Unite, care contribuie cu circa un sfert la veniturile trustului, l-a propulsat pe Kleinfeld, fiul unor refugiati est-germani, intr-un adintre cele mai puternice pozitii din Germania corporatista.





andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO