Business Internaţional

Sistemul bancar a fost aproape de a claca in octombrie

25.01.2009, 17:50 14

Sistemul bancar britanic a fost pe punctul de a se prabusi pe 10 octombrie, cu cateva zile inainte ca guvernul sa anunte un plan de salvare a bancilor, a declarat Paul Myners, ministru responsabil pentru districtul financiar al Londrei, pentru The Times.
"Am fost foarte aproape vineri, pe 10 octombrie. Au fost doua sau trei ore cand situatia a fost critica. Deponenti importanti incercau sa-si retraga banii din cadrul unor banci mari, fiind dispusi sa plateasca penalitati pentru retragerile inainte de termen", a declarat Myners.
Myners, care s-a alaturat guvernului in luna octombrie pentru a contribui la salvarea sistemului bancar, a declarat ca prefera ca Marea Britanie sa-si pastreze marile banci comerciale independente, dar ca nu exclude posibilitatea nationalizarii.
Bancile nu au dispus de un management solid, iar prea multi bancheri primesc compensatii prea mari, a declarat Myners.
In contextul cifrelor publicate re-cent ce indica o recesiune mai indelungata si mai adanca decat se anticipase anterior, Myners a spus ca bancile nu au dispus de un management corect, criticandu-i in termenii cei mai duri de pana acum pe cei responsabili.
Myners spune ca vor trebui operate schimbari majore in modul in care opereaza bancile si ca "vremurile de aur in care se acordau bonusuri uriase in diviziile de investment banking sunt de-acum apuse".
Ministrul britanic a cerut consiliilor si actionarilor bancilor sa ia masuri impotriva comportamentului iresponsabil al sefilor, adaugand ca cei care au comis infractiuni trebuie judecati.
Atacul lui Myners survine la cateva zile dupa ce Gordon Brown l-a criticat dur pe Sir Fred Goodwin, fostul CEO al Royal Bank of Scotland, si "riscurile iresponsabile" asumate de banca.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO