Business Internaţional

Sofia ar putea cumpara elicoptere second-hand de la EADS

24.05.2004, 00:00 93



Autoritatile de la Sofia sunt inclinate sa achizitioneze elicoptere second-hand, la standarde NATO, de la consortiul european EADS, in locul modernizarii flotilei sale de elicoptere de lupta de productie sovietica, relateaza presa bulgara.



Ministrul Apararii, Nikolai Svinarov, a semnat saptamana trecuta, la Sofia, impreuna cu un oficial al EADS International, un memorandum de intelegere, prin care cele doua parti isi exprima disponibilitatea de a colabora in procesul de modernizare a aviatiei militare a Bulgariei.



Svinarov a ales oferta consortiului european de aeronautica EADS de inlocuire a celor 36 de elicoptere de productie sovietica MI-17 si Mi-24 cu 16 aparate Puma si 12 aparate AS 555 Fennec.



Propunerea EADS este mai buna decat cea inaintata de compania britanica BAE Systems pentru repararea si modernizarea elicopterelor de lupta din dotarea fortelor armate bulgare, a declarat ministrul Svinarov.



Executivul de la Sofia a decis, in toamna trecuta, sa aloce 150 de milioane de dolari pentru modernizarea flotilei sale de elicoptere de lupta. Proiectul privind parcul de elicoptere al armatei bulgare prevede repararea si modernizarea dupa standarde NATO a 36 de aparate Mi-24 si Mi-17, in urmatorii cinci ani. Printre companiile care si-au manifestat interesul pentru derularea acestui proiect s-au mai numarat BAE Systems (Marea Britanie), Lockheed Martin Corp. (Statele Unite) si ?lbit Systems (Israel).



Svinarov a anuntat, saptamana trecuta, ca EADS a propus Bulgariei achizitionarea a 16 elicoptere de lupta Puma si a 12 elicoptere de recunoastere, care au fost retrase din dotarea fortelor armate ale unor tari NATO, in locul modernizarii elicopterelor Mi.



Potrivit presei bulgare, cele 36 de elicoptere MI-24 si MI-17 aflate in dotarea armatei bulgare ar putea fi modernizate in tara si, ulterior, vandute unor alte state. In 2003, EADS a facut aceeasi oferta autoritatilor de la Sofia insa aceasta a fost respinsa de experti din cadrul aviatiei militare bulgare. Surse din Ministerul bulgar al Apararii sustin ca noua oferta a consortiului european a fost considerabil imbunatatita.



Presa locala anunta recent ca Statul major al Aviatiei militare bulgare respinge ideea achizitionarii elicopterelor second-hand oferite spre vanzare de consortiul european EADS, din cauza insuficientei fondurilor necesare pentru instructia pilotilor si livrarea de piese de schimb.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO