Business Internaţional

​Soluţia Americii pentru spălarea imaginii băncilor: o condică a „păcatelor” angajaţilor

​Soluţia Americii pentru spălarea imaginii băncilor:...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

22.12.2015, 17:52 123

Oamenii au iubit întotdeauna să urască băncile. Cu cât sunt mari, cu atât mai adânc băncile se afundă în scandaluri şi atrag atenţia prin lipsa de scrupule şi prin setea pentru profit.

Afacerile riscante la care s-au repezit bancherii în anii de boom economic, scoase în evidenţă de bailout-urile bancare instrumentate de guverne cu banii contribuabililor în timpul crizei financiare din 2008-2009, fac ca industria bancară să fie una dintre cele mai hulite. Relatările despre bonusurile uriaşe ale unor bancheri pătează şi mai mult reputaţia băncilor.

Însă bancherii de pe Wall Street vor să-şi spele imaginea,scrie Bloomberg. William Dudley, preşedintele Rezervei Federale (Fed) New York, propune crearea unei bazei de date care va include toate abaterile angajaţilor de la regulamentele interne de etică şi conduită. Fiecare angajat va fi înregistrat în baza de date atunci când îşi părăseşte job-ul, scopul bazei de date fiind prevenirea migraţiei bancherilor cu probleme între companii.

Ideea a fost propusă la o conferinţă despre conduită şi etică în industria financiară, desfăşurată în spatele uşilor închise şi organizată de Fed New York, unde au participat directori de la Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley şi UBS. Participanţii au dezbătut ideea unei baze de date la care vor avea acces doar băncile şi dacă aceasta ar trebui să includă cauza  concedierii şi dacă sancţiunea vine de la o autoritate de reglementare. În încheierea conferinţei Dudley a cerut comapniilor să introducă acest registru.

Propunerea vine pe fondul unei perioade dificile pentru bănci. Scandalurile în care au fost implicate le-au adus amenzi usturătoare băncilor cu prezenţă la nivel global . Pentru manipularea pieţei valutare acestea au primit în SUA amenzi de 10 miliarde dolari, iar pentru manipularea dobânzilor Libor au fost sancţionate cu nouă miliarde de dolari.

Executivii marilor bănci nu se opun unor asemenea propuneri, dar cred că angajaţii lor trebuie să aibă dreptul de ataca înregistrările din baza de date în instanţă şi posibilitatea de a se apăra în faţa unor acuzaţii false. Băncile îşi pun şi problema dacă angajaţii din IT ai băncii ar trebui incluşi în baza de date sau dacă înregistrările ar trebui şterse după o perioadă de timp. Însă unii angajaţi din industria financiară se tem că autorităţile de reglementare ar putea să aibă acces la înregistrările din baza de date.

Fiecare angajat va fi înregistrat în baza de date după ce părăseşte o companie din industria financiară. Acestea sunt obligate să înregistreze conduita necorespunzătoare a angajtului şi să îi verifice pe noii angajaţi în baza de date. Totuşi, registrul nu restricţionează dreptul băncilor de a îşi alege proprii angajaţi, indiferent de istoricul lor.

Robert Hockett, profesor de drept la Universitatea Cornell, este de părere că noua bază de date i-ar descuraja pe angajaţii băncilor să ia decizii care nu sunt conforme cu reglementările în vigoare. Dar Hockett, care a lucrat în calitate de consultant pentru Fed New York, este de acord că unii angajaţii vor fi în continuare indiferenţi faţă de reglementări.

Deşi au adoptat o atitudine mult mai dură faţă de bănci, autorităţile de reglementare sunt în continuare ţinta criticilor politicienilor. Senatoarea democrată Elizabeth Warren, celebră pentru atacurile ei la adresa Wall Street-ului, i-a cerut lui Dudley să renunţe la şefia Fed New York dacă nu este capabil să rezolve problema conduitei bancherilor.

H. Rodgin Cohen, director senior al firmei de avocatură Sullivan&Cromwell, care a reprezentat unele dintre cele mai mari bănci americane în instanţă, consideră că singurul obstacol în implementarea acestui registru este voinţa băncilor şi că detaliile tehnice pot fi rezolvate ulterior.

Asemenea baze de date sunt deja implementate în industrie. Din luna martie a anului viitor, autorităţile britanice vor obliga companiile din industria serviciilor financiare să deţină informaţii despre conduita viitorilor angajaţi pentru ultimii 6 ani. În Marea Britanie există deja o bază publică de date a bancherilor în care este indicat dacă angajatul are o conduită corespunzătoare sau dacă nu mai poate lucra. Şi brokerii americani dispun de o bază de date similară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO