Business Internaţional

Somaj alarmant la nemti

04.04.2003, 00:00 12

Somajul din Germania pe luna martie a atins cel mai mare nivel din ultimi cinci ani, intrucat razboiul cu Irakul si stagnarea economica au determinat companiile sa limiteze investitiile si sa reduca din personal.
Numarul de persoane fara loc de munca a crescut cu 52.000 de la nivelul inregistrat in februarie de 4,41 milioane, au aratat ieri statisticile oficiale. Rata somajului a crescut de la 8,8% la 8,9%.
"Programul nostru de investitii a fost redus la minim", a spus Wolfgang Leese, director general al companiei Salzgitter AG, cel de-al doilea mare producator de otel al tarii. "Nu am mai angajat pe nimeni din luna septembrie a anului trecut". In decursul urmatorilor trei ani compania a planuit sa mai concedieze 1.500 de persoane.
Cea mai mare economie a Europei abia daca a crescut de la recesiunea din 2001. Increderea in mediul de afaceri a scazut in martie la cel mai mic nivel din ultimele sapte luni. Commerzbank AG, numarul patru in topul bancilor germane, a anuntat ca va renunta la 3.100 de angajati, pentru a-si reduce costurile.
"Luand in considerare stagnarea economica si efectele razboiului din Irak, o ameliorare a pietei muncii este foarte putin probabila", arata un document al Ministerului Muncii.
Cresterea somajului si razboiul cu Irakul afecteaza cheltuielile de consum, care reprezinta mai mult de jumatate din produsul intern brut al tarii. Increderea consumatorilor se afla la cel mai redus nivel din ultimii opt ani. In ultimii trei ani, cele mai mari patru banci germane au disponibilizat in total 44.000 de angajati.
Wolfgang Clement, ministrul muncii si al economiei, a declarat ca este foarte probabil ca guvernul sa-si reduca drastic previziunea de 1% crestere economica pentru anul curent. Potrivit lui Clement, cresterea ar putea fi doar de jumatate din rata stabilita initial.
Si in zona euro, indicatorii de incredere sunt la niveluri sazute. Conform datelor Comisiei Europene, somajul in zona euro a atins in februarie cel mai mare nivel din ultimii trei ani. In martie, increderea consumatorilor din zona euro a scazut la un minim pe ultimii noua ani, ceea ce indica faptul ca economia UE este la un pas de o noua recesiune.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO