Business Internaţional

Şomajul în rândul tineretului va rămâne la cote ridicate până cel puţin în 2016

Şomajul în rândul tineretului va rămâne la cote ridicate până cel puţin în 2016

Foto Shutterstock

23.05.2012, 00:03 216

Şomajul va afecta anul acesta aproape 75 de milioane de tineri în întreaga lume, nivel apropiat de cel de la apogeul crizei economice mondiale, estimează Organizaţia Interna­ţională a Muncii (OIM), care avertizează că şomajul în rândul tineretului va rămâne la cote ridicate până cel puţin în 2016.

OIM consideră că ţări precum Spania şi Grecia ar trebui să utilizeze măsuri de stimulare precum programe de infrastructură pentru a combate şomajul, devenit o problemă cronică, scrie Financial Times.

"Este foarte clar că, având un şomaj de peste 50%, primul lucru pe care aceste ţări trebuie să-l facă este să creeze mai multe locuri de muncă, iar aceasta nu se poate realiza decât stimulând economia, de exemplu prin programe de infrastructură", a afirmat Ekkehard Ernst, analist la OIM.

Anul acesta, rata şomajului în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani va creşte la 12,7%, de la 12,6% în 2011. Pentru anul trecut, dacă ar fi incluse datele privind milioanele de persoane care au renunţat să mai caute de lucru, rata ar urca la 13,6%. Imaginea este şi mai sumbră dacă este avut în vedere faptul că tinerii care şi-au prelungit perioada de studiu vor intra pe piaţa muncii, îngroşând numărul şomerilor. În 2009, anul în care criza economică globală a atins maximul de intensitate, numărul şomerilor tineri a urcat la 75,4 milioane, potrivit AFP.

"Până în 2016, rata şomajului în cazul tineretului va rămâne la aceleaşi niveluri ridicate", estimează Ernst.

Organizaţia a respins propunerile unor grupuri de business pentru dereglementarea pieţei muncii pentru a-i încuraja pe angajatori să angajeze mai mulţi tineri. "Este puţin probabil ca flexibilizarea şi mai mult a pieţei muncii să ajute în situaţia actuală", a spus Ernst, care a dat exemplul Spaniei, unde dereglementarea a redus şomajul în anii de boom economic, dar l-a acutizat rapid când a venit criza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO