Business Internaţional

Soros: China va iesi mai repede din criza

08.06.2009, 18:35 13

Influenta Chinei la nivel mondial ar putea creste mai rapid decat se asteapta majoritatea actorilor de pe piata, izolarea relativa a tarii fata de sistemul financiar mondial si rolul vizibil pe care il joaca guvernul de la Beijing in domeniul bancar fiind de natura sa accelereze redresarea economiei chineze, a declarat miliardarul american George Soros, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

"De multe ori, bancile chineze au avut de castigat din faptul ca au fost izolate de restul lumii si se afla in prezent intr-o forma mult mai buna in raport cu sistemul bancar international", a afirmat Soros, unul dintre cei mai renumiti speculatori financiari din lume.
Controlul extrem de riguros exercitat de autoritatile chineze asupra circulatiei de capital pe teritoriul tarii a reprezentat o forma de protectie indirecta de care au beneficiat institutiile financiare din China in fata uneia dintre cele mai grave crize financiare mondiale de pana acum.
"Influenta statului este cu siguranta mai mare in China, astfel ca atunci cand guvernul tarii le spune bancilor sa imprumute, acestea actioneaza in consecinta", potrivit lui George Soros, care a adaugat ca "acest element este de natura sa mentina China intr-o postura care sa ii permita sa se redreseze mai usor in urma recesiunii, iar acest lucru a inceput deja sa se intample".
"China va deveni o forta in lume si la nivelul pietelor internationale si, ca urmare, puterea si influenta pe care le detine in prezent vor creste. Personal cred ca vor creste mult mai repede decat se estimeaza in prezent", a declarat Soros.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO