Business Internaţional

Spania ameninţă cu represalii Gibraltarul într-o dispută teritorială

Gibraltarul a început să scufunde în mare blocuri de beton sub pretextul că vrea să creeze recifuri artificiale. Foto: Shutterstock

Gibraltarul a început să scufunde în mare blocuri de beton sub pretextul că vrea să creeze recifuri artificiale. Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

05.08.2013, 20:15 3803

Ministerul de externe al Spaniei a ameninţat că va aplica sancţiuni împotriva Gibraltarului, inclusiv pre­siuni fiscale, introducerea unei taxe pentru trecerea graniţei şi restricţii de zbor, în contextul creşterii tensiunii politice dintre Madrid şi teritoriul britanic, scrie Financial Times.

Avertismentul a fost emis de ministrul Jose Manuel Garcia-Margallo şi marchează un nou punct de maxim al conflictului diplomatic pornit după ce Gibraltarul a început în urmă cu aproape două săptămâni să scufunde blocuri de beton în mare sub pretextul că vrea să creeze recifuri artificiale. Recifurile atrag viaţa marină, dar împiedică vasele spaniole de pescuit să-şi arunce năvoadele în apele despre care Gibraltarul susţine că sunt ale sale.

Decizia a înfuriat guvernul spaniol, care a venit la putere în 2011 promiţând o atitudine mai dură faţă de teritoriul bri­tanic. Problemele legate de pescuit şi graniţele maritime sunt o sursă „generoasă“ de tensiune deoarece Madridul nu re­cu­noaşte controlul Gibraltarului asupra apelor înconjurătoare.

În acest context, Garcia-Margallo a averizat că „vre­murile uşoare“ au trecut, făcând referire la politicile mai con­ciliante ale predecesorului. Printre măsurile de pedeapsă mi­nistrul a enumerat impunerea unei taxe de 50 de euro pentru fiecare maşină care intră sau iese din teritoriul britanic şi presiuni fiscale mai mari asupra gibraltarienilor care locuiesc în Spania. Guvernul britanic s-a declarat îngrijorat de ameninţările spaniole. În Spania locuiesc aproximativ 30.000 de persoane care au paşaport britanic, iar în Gibraltar lucrează până la 10.000 de spanioli.

Graniţa dintre Spania şi Gibraltar este una dintre puţinele graniţe din interiorul UE în care sunt menţinute restricţii.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO