Business Internaţional

Spania şi Portugalia au luptat cu Comisia Europeană pentru decuplarea pieţei electricităţii de cea a gazelor pentru ca facturile la energie să scadă şi au învins, iar acum au cele mai mici preţuri. Au cerut acest lucru pentru toţi europenii, dar au fost refuzate. Germania s-a trezit că vrea şi ea la fel

În Portugalia, în urma eforturilor de liberalizare a pieţei energiei, lansate în 2010, circa 1,4 milioane de consumatori au ales să piardă accesul la preţurile reglementate. O nouă lege le permite acum să revină pe piaţa unde preţurile sunt stabilite de autorităţi. Pe această piaţă, tarifele vor creşte cu doar 4% pe 1 octombrie, în timp ce unele companii de utilităţi au anunţat creşteri de preţuri şi de 200%.

În Portugalia, în urma eforturilor de liberalizare a pieţei energiei, lansate în 2010, circa 1,4 milioane de consumatori au ales să piardă accesul la preţurile reglementate. O nouă lege le permite acum să revină pe piaţa unde preţurile sunt stabilite de autorităţi. Pe această piaţă, tarifele vor creşte cu doar 4% pe 1 octombrie, în timp ce unele companii de utilităţi au anunţat creşteri de preţuri şi de 200%.

Autor: Bogdan Cojocaru

29.08.2022, 21:52 7063

În comparaţiile internaţionale între pre­ţurile energiei, Spania şi Portugalia au constant cele mai mici cotaţii pe piaţa spot, a achiziţiilor imediate. Aceasta pentru că naţiunile iberice au negociat din timp cu Comisia Europeană derogare de la regulile comune ale UE, decuplând preţurile electricităţii de cele ale gazelor naturale, în creştere de când Rusia a început să se joace cu livrările către Europa.

Germania, dar şi alte ţări bogate din UE, vor şi ele acum acelaşi lucru. CE spune că a venit timpul pentru reforme deoarece în vre­muri de criză energetică actualul me­canism de stabilire a preţurilor nu mai funcţionează.

Schema propusă de Spania şi Portugalia nu a fost fără critici, reproşându-i-se că încu­ra­jează consumul de combustibili poluatori. Încă de la izbucnirea crizei energiei, cu gazele în rol central, Madridul a cerut reformarea pieţei de profil europene pentru a proteja gospodăriile şi afacerile de preţurile exagerat de mari, însă nu a fost ascultat.

Acum, când facturile de­venite prea mari la energie acuti­zează o criză a costului vieţii, până şi puternica Germanie cere reforme. Şi anume decuplarea pieţei electricităţii de cea a gaze­lor. Propunerea a fost îmbră­ţi­şată rapid de Austria şi Belgia.

„Vă pot confirma că lucrăm la o reformă fundamentală şi o soluţie pentru frânarea scumpirii electricităţii pentru consumatori“, a declarat pentru Euractiv un purtător de cuvânt al ministerului econo­miei şi acţiunii pentru climă din Germania. „Scopul este de­cuplarea evoluţiei pre­ţu­rilor electricităţii pentru consu­matorul final de creş­terea preţurilor gazelor.“

În UE, preţurile elec­tri­ci­tăţii au ca motor capa­ci­tatea de producţie „margi­na­lă“ disponibilă a termocen­tra­lelor pe gaze care poate fi pornită rapid atunci când cererea creşte, no­tează Euractiv. Cu alte cuvinte, gazele scum­pe stabilesc preţul.

Este un mecanism care descurajează ar­derea combustibililor fosili şi funcţionează în vremuri în care energia se găseşte din abun­denţă. Dar acele vremuri au apus în Europa odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia, principalul furnizor de gaze al UE. Deşi pre­ţurile au explodat, energia din surse regene­rabile a rămas ieftină, a specificat purtătorul de cuvânt german. Această situaţie au avut-o în vedere şi statele iberice şi Franţa când au cerut decuplarea pieţei electricităţii de cea a gazelor.

„În prezent nu mai există nicio legătură între costul de producţie şi preţul de vânzare a electricităţii. Acest me­canism eu­ropean de for­ma­re a preţului tre­buie re­gân­dit“, a spus şi mi­nistrul energiei din Belgia, Tinne Van der Straeten.

Nevoia de reformă a apă­rut, pentru unii, din toamna a­nului trecut, de când pre­ţurile gazelor au început să urce necontenit. Madridul şi Parisul sunt pri­mele guverne care au cerut reforme radi­cale. Spania, cel pu­ţin, a cerut încă din vara trecută refor­me şi decuplarea pieţei gazelor de cea a ener­giei pentru toată Europa şi a fost susţinută de Portugalia, Italia şi Grecia.

În iulie, guvernul de la Atena a propus spargerea în două părţi a pieţei electricităţii, una pentru generarea de energie scumpă şi combustibili fosili şi cealaltă pentru energie regenerabilă, mai ieftină.

Ideea a fost combătută de Danemarca şi Luxemburg, care au apărat actuala structură a pieţei, a cărei construcţie a durat un sfert de secol. Comisia Europeană recunoaşte că este nevoie de reformă deoarece sistemul actual al pieţei „nu mai funcţionează“.

În aprilie, executivul UE a permis Spaniei şi Portugaliei să decupleze, aşa cum au cerut, piaţa gazelor de cea a energiei ieftine pentru o perioadă de 12 luni. Sistemul iberic permite crearea unui mecanism temporar care plafonează preţurile gazelor la o medie de 50 de euro pe MWh.

Este un preţ de compromis, cel propus de iniţiatorii discuţiilor fiind mai mic. Planul nu a întâmpinat o rezistenţă deosebită din alte părţi deoarece Spania şi Portugalia sunt bine interconectate, dar slab conectate la restul continentului şi nu sunt dependente de gazele Rusiei. Peninsula Iberică este de fapt o insulă energetică în UE, cu Portugalia producător major de hidroenergie, iar Spania importator de gaze naturale lichefiate din Africa. Ambele state stau foarte bine la producţia de energie regenerabilă. În Portugalia, una dintre cele mai sărace economii din zona euro, guvernul a anunţat recent că va permite afacerilor mici şi gospodăriilor să migreze de pe piaţa liberalizată a gazelor la piaţa cu preţuri reglementate pentru a se proteja de facturile mai mari. Preţurile reglementate vor fi la mai puţin de jumătate faţă de cele oferite de distribuitorii de gaze, care au anunţat recent creşteri de tarife. Pentru a uşura şi mai mult povara costurilor cu energia, guvernul a redus taxele pe carburanţi şi tariful pentru accesul la reţeaua de electricitate, notează Bloomberg. În urma eforturilor de liberalizare a pieţei, lansate în 2010, circa 1,4 milioane de consumatori au ales să piardă accesul la preţurile reglementate. O nouă lege le permite acum să revină pe piaţa unde preţurile sunt stabilite de autorităţi. Pe această piaţă, tarifele vor creşte cu doar 4% pe 1 octombrie, în timp ce unele companii de utilităţi au anunţat creşteri de preţuri şi de 200%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO