Business Internaţional

Stabilitatea germană a adus bursele europene mai sus decât cele din SUA şi Japonia

Stabilitatea germană a adus bursele europene mai sus...

Autor: Liviu Popescu

17.06.2014, 00:03 637
Investitorii care au avut curaj să ignore avertismentele teribile cu privire la pericolul destrămării zonei euro au fost răsplătiţi din belşug întrucât în ulti­me­le 12 luni preţurile acţiunilor euro­pe­ne au crescut cu mai mult de 23%.

Aceasta înseamnă că pieţele supra­ali­men­tate cu lichiditate din SUA şi Ja­ponia au rămas cu mult în urmă, scrie pen­tru CNBC Michael Ivanovici, fost eco­no­mist al Organizaţiei pentru Co­ope­rare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi al Rezervei Federale ame­ri­cane. El este acum preşedinte al MSI Global, firmă de consultanţă econo­mică pentru investitori. De asemenea, performanţa pieţei de obligaţiuni din Uniunea Europeană din aceeaşi perioa­dă este chiar mai im­pre­sionantă având în vedere sce­nariile apocaliptice privind periferia sudică şi un nou episod de difi­cul­tăţi financiare care ajun­seseră o modă prin­tre analişti.

Spread-urile dintre radamentele obli­ga­ţiunilor pe zece ani ale Ger­ma­niei, luate ca etalon, şi cele ale Italiei şi Greciei s-au redus cu jumătate şi cu mai mult în cazul Spaniei şi al Portugaliei.

 

„Stabilität“ este un termen bun

Pactul de stabilitate economică im­pus de Germania a instituţionalizat pro­ce­durile bugetare din zona euro. În virtu­tea acestuia fiecare stat membru trebuie să-şi prezinte politicile bugetare spre analiză Comisiei Europene înainte de a fi introduse spre aprobare în parlament.

Aceasta este o zgârietură adâncă în su­veranitatea statului respectiv, dar con­trolul amănunţit al CE, partenerii din zona euro şi pieţele financiare au des­chis un proces transparent în care orice greşeală fiscală atrage costuri mari pentru finanţele publice.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a inspirat discuţiile referitoare la in­su­ficienţa eforturilor pentru a preveni apariţia deflaţiei în zona euro. BCE a res­pins vehement perspectiva deflaţiei şi a asigurat că monitorizează atent evoluţia preţurilor şi a costurilor şi că este pregătită să acţioneze pentru a aju­ta la rederesarea economică.

Unul din­tre foştii economişti germani ai BCE a descris situaţia ca fiind „iraţională“.

Ivanovici se teme că în curând se va vor­bi mai degrabă de inflaţie decât de de­flaţie, deoarece cea mai mare parte a pieţei unice a zonei euro este încă în construcţie, iar zona euro este departe de situaţia în care arbitrajul nestingherit al preţului unei pieţe cu adevărat libere ar impune regulile supreme.

În pofida nivelului ridicat al şomajului, costurile unitare ale forţei de muncă din Franţa şi Germania au crescut anul trecut cu 1,5%, respectiv 1,7%,  iar salariile sunt majorate inteligent chiar şi în Spania şi în Portugalia. Spre comparaţie, costul unitar al forţei de muncă din SUA a crescut cu doar 0,8% în 2013, în pofida unei cereri de muncă consolidate şi a scăderii constante a şomajului.

Zona euro rămâne o destinaţie atractivă pentru investiţii. Îmbunătăţirea productivităţii va sprijini creşterea profiturilor companiilor. Inflaţia slabă, o ajustare fiscală continuă şi politici de creditare acomodative ar putea oferi un spaţiu limitat pentru creşteri de preţuri pe unele din pieţele de obligaţiuni din zona euro care oferă randamente relativ ridicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO