Business Internaţional

Statele caraibiene, mici, dar cu ambitii

06.11.2002, 00:00 30

Liderii a opt state din regiunea Caraibelor vor sa creeze o alianta economica si planuiesc sa unifice piata valorilor mobiliare din regiune, care de un an de zile se straduie sa atraga atentia investitorilor si a comunitatii de afaceri.
Bursa estica a titlurilor de valoare din Caraibe (Eastern Caribbean Securities Exchange) a reusit sa atraga pana in prezent doar doua compani care au dorit sa fie listate pe aceasta piata, pe care ritmul tranzactiilor este abia moderat.

Planurile de unificare bursiera
In viziunea diverselor guverne care iau parte la Organizatia Statelor din Estul Caraibelor, aceasta bursa tanara este "un instrument critic pentru dezvoltarea economiilor din regiune", contribuind la liberalizarea miscarilor de capital intre state. De asemenea, bursa Caraibiana joaca un rol important in planul Caricom (Carribean Community) de a creea o piata regionala prin conectarea operatiunilor cu pietele bursiere mai vechi, din Barbados, Jamaica si Trinidad-Tobago.
Bursa est-caraibiana are un sistem de monitoare bazat pe tranzactii electronice si spera sa atraga mai multe dintre cele 28 de societati pe actiuni din insule, care totalizeaza o capitalizare la valoare contabila de circa 400 milioane dolari. Alte oportunitati sunt reprezentate de piata titlurilor de valoare detinute de stat, care totalizeaza 450 milioane dolari in regiune.

Facilitati acordate investitorilor
"Este esential sa reusim sa adaugam elemente aditonale pentru a stimula activitatea bursiera", a spus Baljit Vohra, presedintele bursei. "Cotarea la bursa este o paradigma importanta care trebuie depasita de companiile publice din regiune. Unele dintre ele au mentionate in statut restrictii privind transferul de proprietate care trebuie inlaturate inainte de inceperea procedurilor de inscriere la cota bursei."
Printre avantajele care vor fi oferite companiilor pentru a incuraja inscrierea lor la bursa se numara scutirea de taxe. De asemenea, guvernele intentioneaza sa dezinvesteasca mai multe firme de stat si utilitati si pot fi oferite actiuni investitorilor privati si institutionali din regiune. "Guvernul ar putea sa utilizeze un program de privatizare pentru a vinde parte din intreprinderile pe care le detine investitorilor strategici, restul urmand a fi oferite altor companii interesate sau publicului larg prin oferta publica", mai spune Vohra.
"Aceasta ar avea ca efect cresterea numarului de companii listate la bursa si in acelasi timp va oferi produse bursiere diversificate investitorilor, concomitent cu incurajarea diversificarii bazei actionarilor".

Aspecte particulare ale culturii de afaceri din insule
Totusi sunt aspecte particulare legate de cultura de afaceri din insule care sunt contrare planurilor de extindere a pietei bursiere, spune unul dintre bancherii din aceasta regiune. Multe dintre companii sunt afaceri de familie si proprietarii acestora sunt reticenti fata de varianta listarii la bursa deoarece se tem ca vor pierde controlul in favoarea unor persoane din exterior si vor fi tinta preluarilor ostile.
Statele din aceasta regiune (Anguilla, Antigua, Dominica, Grenada, Montserrat, St Kitts-Nevis, St Lucia si St Vincent) au o populatie totala de 550.000 de locuitori. Economiile lor sunt bazate pe agricultura si turism si s-au dezvoltat constant in ultimii zece ani. Insulele au o moneda comuna care este gestionata de o banca centrala regionala. Atacurile teroriste de la 11 septembrie asupra Statelor Unite au generat stagnarea pentru moment a activitatilor turistice in aceasta regiune.
"Infrastructura bursei si legislatia actuala trebuie modificate pentru a facilita accesul companiilor straine interesate. Aceasta este necesar pentru a creste volumul tranzactiilor si pentru a asigura lichiditatea necesara pentru dezvoltarea acestei piete bursiere", a mai spus Vohra.

Pasii urmatori
In cursul acestei luni administratori ai celor patru piete din Caraibe vor examina perspectivele de unificare a tranzactiilor bursiere din regiune, afirma Wain Iton, director executiv al bursei din Jamaica. "Estimam lansarea unui program pilot in care unele titluri selectionate vor fi tranzactionate curent pe toate bursele din regiune".
In ciuda startului lent, bursa din Caraibele de est are avantajul unui mediu de tranzactionare complet informatizat, in care platile sunt decontate la o zi de la incheierea tranzactiei, si este un element important pentru realizarea unei piete comune in insule, in opinia lui Vohra. "In prezent acordam o deosebita atentie tranzitiei de la pietele nationale individuale la o piata unica regionala".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO