Business Internaţional

Statele Unite trag in jos bursele din Europa si Asia

17.01.2008, 17:54 14

Bursele au continuat sa scada pe plan global, in conditiile mentinerii temerilor privitoare la posibilitatea ca economia americana sa intre in recesiune si incetinirii cresterii profiturilor companiilor, conform presei internationale.
Scaderea burselor a fost declansata de anuntul privitor la pierderile Citigroup si de un raport ce indica vanzari slabe pentru sectorul american de retail in perioada Craciunului. Citigroup a anuntat pierderi nete in valoare de aproape 10 miliarde de dolari pe ultimele trei luni ale anului trecut, dupa ce banca a fost nevoita sa-si reduca valoarea investitiilor avand legatura cu sectorul creditelor ipotecare riscante.
Dolarul a atins cel mai scazut nivel din ultimii 2 ani si jumatate in raport cu yenul pe fondul speculatiilor conform carora cresterea pierderilor de pe piata de credit va impinge cea mai mare economie a lumii in recesiune.
Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 1,3%, prelungindu-si scaderea pana la 17% din nivelul maxim atins pe 1 iunie.
Actiunile central-europene s-au aflat in scadere pentru a sasea zi, in frunte cu Verbund, cea mai mare companie austriaca de utilitati, si Bank Pekao, cea mai mare banca a Poloniei.
Indicele austriac ATX a pierdut 4,22%, pana la 3.843,23 puncte la 2:30, ora Romaniei. Indicele ceh PX a scazut cu 4%, indicele ungar BUX a pierdut 3,25%, iar indicele polonez WIG 20 a coborat cu 4,76%.
Indicele francez CAC 40 a scazut cu 0,68%, cel german DAX cu 1,25%, in timp ce indicele britanic FTSE 100 a pierdut 1,42%. Bursele europene au scazut dupa ce indicele american Dow Jones Industrial Average pierduse 2,17% cu o zi inainte. Lira sterlina a atins un nou minim istoric in raport cu euro pe fondul asteptarilor in crestere privitoare la o reducere a ratelor dobanzii in Marea Britanie luna viitoare. In conditiile incetinirii cresterii economiei britanice, Banca Angliei ar putea reduce ratele pana la 5,25% in februarie, de la 5,5% in prezent.
In raport cu dolarul, lira sterlina este in continuare mai puternica, acest lucru datorandu-se faptului ca Fed este de asteptat de asemenea sa reduca ratele dobanzii.
Indicele MSCI Asia Pacific a scazut cu 3,5%. Toti indicii din Asia au inregistrat scaderi, cu exceptia celui din Vietnam. Indicele japonez Nikkei 225 Stock Average a coborat cu 3,4%, cel mai scazut nivel din octombrie 2005. Indicele bursei din Hong Kong, Hang Seng, a scazut cu 5,4%, in timp ce indicele din Singapore, Straits Time, a pierdut 2,4%.
Analistii avertizeaza ca actiunile vor consemna noi scaderi in conditiile in care temerile privitoare la profiturile companiilor si la mediul economic se mentin. Francis Lun din cadrul Fulbright Securities arata ca problemele din SUA, unde declinul pietei rezidentiale si cresterea ratelor dobanzii au amplificat temerile, vor continua sa apese asupra pietelor.
Multi investitori anticipeaza in prezent ca vor fi necesare noi reduceri de rate ale dobanzii pentru ca economia Statelor Unite sa continue sa creasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO