Business Internaţional

Statul american recupereaza 68 mld. $ de la bancheri

10.06.2009, 18:49 18

Zece din cele mai mari banci americane vor putea returna 68 de miliarde de dolari (49 mld. euro) din ajutoarele de stat primite de la guvern, a anuntat trezoreria americana, semn ca criza financiara se apropie de final, scrie BBC News.

Presedintele Barack Obama a salutat decizia, declarand insa ca acest lucru nu inseamna ca "problemele noastre financiare au luat sfarsit".
Bancile sunt nerabdatoare sa returneze fondurile primite pentru a scapa de restrictiile impuse de guvern, cum ar fi limitarea platilor acordate executivilor.
Trezoreria nu a specificat numele bancilor carora li se va permite sa returneze banii, insa JPMorgan, American Express, Bank of New York Mellon, BB&T, Capital One Financial, Morgan Stanley, State Street, Goldman Sachs si US Bancorp au confirmat ca au primit acordul trezoreriei.
 
Au avut rezultate bune la testele de stres
Toate aceste banci cu exceptia Morgan Stanley si Northern Trust au trecut testele de stres realizate de guvern in luna mai, teste ce incercau sa determine daca bancile dispun de suficient capital pentru a face fata unor noi pierderi in cazul deteriorarii in continuare a conditiilor economice.
Northern Trust nu a fost supusa testelor, iar Morgan Stanley a anuntat ca a atras fonduri suplimentare.
Sumele returnate ar putea reface fondul TARP, putand fi teoretic oferite altor institutii cu probleme.
Totusi, unii observatori se tem ca o returnare prematura a fondurilor guvernamentale ar putea avea un efect negativ asupra operatiunilor de creditare ale bancilor, afectand in acest fel sansele de redresare economica.
"In parte, acest lucru arata ca bancile isi cheltuiesc toti banii returnand fondurile primite de la guvern si nu oferind credite si stimuland economia", a declarat Marc Pado, strateg in cadrul Cantor Fitzgerald.
Altii se tem ca vor fi afectate perspectivele bancilor care nu au primit acordul pentru returnarea fondurilor.
"Atentia se va indrepta asupra bancilor care nu returneaza fonduri TARP, punand presiune asupra pretului actiunilor acestora", a declarat Christopher Low, economist-sef in cadrul FTN Financial.
 
Cheltuieli suplimentare de 5 mld. dolari
Pe langa cei 68 miliarde de dolari returnati in schimbul actiunilor preferentiale detinute de guvern, cei zece creditori ar putea fi nevoiti sa cheltuiasca inca 5,1 miliarde de dolari pe certificate detinute de trezorerie pentru a scapa de limitarile impuse de guvern, scrie Bloomberg.
Numai certificatele JPMorgan Chase & Co. au o valoare de 1,8 miliarde de dolari, urmate de cele ale Morgan Stanley, de 789 milioane de dolari, si ale Goldman Sachs Group Inc. de 609 milioane de dolari, conform lui Linus Wilson, profesor in cadrul University of Louisiana. Acesta evalueaza certificatele tuturor celor zece banci la 3,7 - 4,6 miliarde de dolari, in timp ce Credit Suisse AG estimeaza valoarea acestora la 4-5,1 miliarde de dolari.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO