Business Internaţional

Statul le da bani bancilor din SUA, dar nu le spune si ce sa faca cu ei

15.10.2008, 18:25 12

Participatiile pe care guvernul le achizitioneaza in cadrul Citigroup, Morgan Stanley si alte sapte mari institutii nu garanteaza ca investitiile vor impulsiona activitatile de creditare si debloca in acest fel pietele de credit. In acelasi timp, in urma achizitionarii acestora, guvernul nu va primi pozitii in cadrul boardurilor bancilor si niciun alt fel de autoritate in a cere firmelor sa utilizeze fondurile primite in scopul restartarii economiei, scrie Bloomberg.

Oficialii Trezoreriei admit ca nu pot obliga bancile sa transfere banii contribuabililor in mainile clientilor lor. In schimb, oficialii sunt siguri ca investitiile guvernului vor crea conditii ca bancile sa fie incurajate sa inregistreze profituri din creditare decat sa acumuleze banii pentru a-si consolida bilanturile.
Tim Ryan, director al Securities Industry and Financial Markets Association, spune ca prin insasi amploarea lor, influziile de capital pe care bancile le primesc reprezinta un puternic impuls pentru ca fondurile sa fie valorizate in economie. Pachetul oferit de administratia Bush ridica semne de intrebare privitoare la rolul pe care guvernul federal il va juca in conditiile in care acesta devine un investitor important in cadrul sectorului financiar.
Deja, companiile care accepta banii contribuabililor sunt obligate sa aplice restrictiile privitoare la pachetele de plati acordate directorilor lor executivi.
"Exista in mod evident pericolul unei implicari sporite a guvernului in operatiunile bancilor", crede Martin Baily, din cadrul Brookings Institution.
Administratia conteaza pe agentiile care reglementeaza deja bancile sa monitorizeze indeaproape operatiunile zilnice. Agentiile respective pot incuraja firmele sa continue sa crediteze companiile si gospodariile.
Totusi, este posibil ca presiunile guvernamentale subtile asupra bancilor sa nu aiba efecte prea remarcabile. Spre deosebire de recentele preluari ale Fannie Mae, Freddie Mac si AIG, guvernul american nu va prelua participatii importante in cadrul bancilor in care investeste.
In acelasi timp, Trezoreria a anuntat ca nu va incerca sa obtina drepturi de vot cand achizitioneaza participatiile. Trezoreria a declarat ca va aloca 250 de miliarde de dolari injectiilor de capital in cadrul bancilor realizate prin intermediul achizitiei de actiuni preferentiale. Autoritatile bancare au estimat recent ca "mii" de institutii financiare vor participa, desi programul va incepe cu noua banci importante.
Companiile financiare care accepta investitiile guvernului se bazeaza in acelasi timp pe filosofia pro-piata a lui Paulson pentru a tine guvernul departe de salile de consiliu. Secretarul, anuntand injectiile de capital, a declarat: "Regret faptul ca sunt nevoit sa fac un astfel de pas. Totusi, alternativa de a lasa companiile si consumatorii fara acces la finantare este cu totul inacceptabila".
Marea necunoscuta care ingrijoreaza Wall Street-ul, spun mai multi oficiali, este legata de masurile pe care le va lua urmatorul secretar al Trezoreriei. Alegerile prezidentiale vor avea loc in mai putin de o luna.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO