Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Foto AFP

Autor: Ioana Nita

27.11.2012, 00:01 87

Telekom Austria, companie controlată de statul austriac, ia în considerare separarea de activele deţinute la operatorii telecom din Europa de Est, scrie Bloomberg. Compania se va putea proteja astfel mai bine în cazul în care cel mai mare investitor străin al său, America Movil, deţinută de magnatul mexican Carlos Slim, va încerca să se extindă în regiune. Separarea ar face ca holdingul de stat OIAG, care deţine 28% dintre acţiunile Telekom Austria, să-şi piardă influenţa asupra afacerilor din Europa de Est sau chiar să se retragă în întregime din aceste operaţiuni. Aceasta va permite lui Carlos Slim să injecteze mai mult capital în afacerile din afara Austriei.

UBS, una dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume, a fost amendată cu 30 milioane de lire sterline (37 milioane euro) de către Autoritatea de Servicii Financiare (FSA) din Marea Britanie pentru "slăbiciuni serioase" în sistem şi în mecanismele de control care au permis fostului trader londonez Kweku Adoboli să producă instituţiei pierderi de 1,5 miliarde lire sterline. Adoboli a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru ceea ce poliţia a descris a fi cea mai mare fraudă din istoria Marii Britanii.

Marea Britanie ar putea fi nevoită să extindă măsurile de austeritate până în 2018 dacă creşterea economică va continua să încetinească şi dacă veniturile fiscale vor scădea şi în perioada următoare, potrivit Institutului de Studii Fiscale (IFS), citat de BBC. Având în vedere că perspectivele de creştere ale economiei britanice s-au înrăutăţit, iar veniturile bugetare sunt în scădere, ministrul de finanţe ar putea fi nevoit să anunţe săptămâna viitoare alte măsuri de austeritate. "În acest caz, perioada implementării măsurilor de austeritate ar putea dura opt ani - din 2010-11 în 2017-18", a spus Carl Emmerson, director adjunct la IFS. Astfel, George Osborne, ministrul britanic de finanţe, ar putea fi constrâns să obţină 11 miliarde lire sterline (13,59 miliarde euro) din majorarea taxelor sau din reducerea cheltuielilor. Această sumă se va adăuga tăierilor de cheltuieli de opt miliarde de lire sterline (9,88 miliarde euro) care sunt deja incluse în discuţiile pentru buget. Institutul consideră că Osborne ar putea fi nevoit să renunţe şi la cealaltă ţintă fiscală a sa - reducerea datoriei ca procent din PIB în 2015-2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO