Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Autor: Vlad Popescu, Catalina Apostoiu

06.10.2011, 00:01 57

Europa are nevoie de până la 200 mld. euro pentru recapitalizarea băncilor şi recâştigarea încrederii investitorilor, iar măsura ar trebui derulată pe întregul continent, şi nu decalat, a declarat pentru Reuters directorul Departamentului European al FMI Antonio Borges. "Vorbim despre cifre cuprinse între 100 mld. euro şi 200 mld. euro, ceea ce este după părerea noastră foarte puţin raportat la mărimea pieţelor europene de capital şi la noile resurse ale Fondului European de Stabilitate Financiară", a afirmat oficialul.

Misiunea din partea CE, FMI şi BCE în Grecia va recomanda, cel mai probabil, deblocarea următoarei tranşe din împrumutul extern pentru statul elen, însă guvernul nu trebuie "să se culce pe-o ureche", ci să continue implementarea reformelor, au afirmat surse apropiate situaţiei citate de Reuters. "Facem progrese, însă lent. Principalul motiv este că au nevoie de mai mult timp. Până acum, nu am închis negocierile pe niciunul dintre capitole", a afirmat sursa.

Cancelarul german Angela Merkel (foto) şi-a întărit opoziţia faţă de vânzarea de obligaţiuni comune ale zonei euro, spunând că investitorii care speră că un singur gest va pune capăt crizei datoriilor suverane vor fi dezamăgiţi, scrie Bloomberg. Zona euro trebuie să înţeleagă că "perioada cheltuielilor excesive s-a încheiat pentru totdeauna" şi să urmărească reducerea datoriilor, care se va realiza pe parcursul mai multor ani.

Peste jumătate dintre germani ar dori reintroducerea mărcii germane în locul euro, potrivit rezultatelor unui sondaj, însă procentul a rămas stabil faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut deşi criza datoriilor de stat a intrat între timp într-o fază mult mai periculoasă. Un sondaj realizat de compania Forsa pentru revista Stern arată că 54% din germani agreează revenirea la moneda anterioară introducerii euro, transmite Reuters. Rezultatul este identic cu cel al unui sondaj similar efectuat de Forsa în mai 2010.

Numărul companiilor de real estate şi construcţii care au intrat în faliment în Anglia şi Ţara Galilor a crescut cu 11% în trimestrul trei în urma anulării proiectelor din cauza reducerilor bugetare şi a nesiguranţei economice, scriu analiştii Deloitte LLP, citaţi de Bloomberg. Un număr total de 117 companii din cele două sectoare au intrat sub administrare în T3, în creştere de la 105 cu un an în urmă. Este puţin probabil ca aceste două industrii să-şi revină în trimestrul următor, iar firmele mijlocii vor fi mai serios afectate decât contractorii mai mari, se arată în raportul Deloitte.

Catalonia şi Andaluzia, două dintre cele mai mari şi mai îndatorate regiuni ale Spaniei, încearcă să vândă proprietăţi în valoare de 1,3 mld. dolari până la sfârşitul anului, în condiţiile în care ţara încearcă să-şi reducă deficitul bugetar şi să ţină sub control costurile de finanţare, scrie Bloomberg. Regiunile spaniole, care controlează peste o treime din cheltuielile publice, vor juca un rol crucial în eforturile ţării de a-şi diminua deficitul la 6% din PIB în acest an, de la 9,2% în 2010, Spania încercând să evite solicitarea unui pachet de susţinere financiară.

Companiile din sectorul jocurilor de noroc susţin că Grecia încalcă reglementările UE în ceea ce priveşte ajutoarele de stat chiar în perioada în care aceasta se bazează pe UE pentru salvarea economiei sale, scrie The Telegraph. Remote Gambling Association (RGA) a înaintat Comisiei Europene o plângere referitoare la modificările aduse legislaţiei greceşti privitoare la jocurile de noroc, legislaţie care, conform asociaţiei, favorizează operatorul OPAP care deţine monopolul asupra pieţei. OPAP, deţinut în proporţie de 34% de guvernul grec, este scutit de plata taxei de 30% pe profit brut pe segmentul produselor de gambling offline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO