Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Business Internaţional

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita, Anca Dumitrescu

11.03.2013, 00:00 76

Membrii Parlamentului European (PE) vor accepta reducerea de 3% a bugetului UE pentru următorii şapte ani convenită de guvernele europene doar în schimbul unei flexibilităţi mai mari, scrie EUobserver. În proiectul de rezoluţie privind poziţia de negociere a PE nu se menţionează deloc sumele convenite de liderii UE. În schimb, parlamentarii europeni condiţionează sprijinul lor de acceptarea „unei revizuiri obligatorii şi cuprinzătoare, a unei flexibilităţi maxime per ansamblu, a unui acord pe propriile resurse şi a unei unităţi privind bugetul UE”.  Liderii UE au aprobat la summitul din luna februarie un buget de 960 milioane euro privind angajamentele şi o limită de 908 milioane euro a plăţilor, aferente perioadei 2014-2020. Membrii PE nu au fost însă de acord cu reducerea bugetului.

Vaticanul este supus unor presiuni tot mai mari să îşi facă ordine în bancă, care mult timp a făcut obiectul unor intrigi obscure, Uniunea Europeană insistând pentru aplicarea regulilor comunitare în utilizarea euro, relatează New York Times. Negocierile referitoare la adoptarea de către Vatican a standardelor bancare internaţionale au ajuns însă într-un punct delicat, un oficial european relatând că, în timpul unui prânz oficial, discuţiile au ajuns la necesitatea unei deschideri mai mari din partea instituţiei financiare cufundate timp de secole în secretomanie. Un reprezentat al Vaticanului prezent la masă, deranjat de apelurile pentru mai multe informaţii, a strigat însă: „Cum puteţi să ne puneţi astfel de întrebări?“. Înfruntarea a avut loc pe fondul presiunilor tot mai mari din partea Uniunii Europene ca toate ţările, inclusiv microstate precum Vatican City şi Monaco, să respecte reglementările bancare comune în utilizarea euro. Aceste presiuni au continuat şi în ultimele zile ale pontificatului lui Benedict al XVI-lea şi rămân o problemă majoră pentru cardinalii care se vor întruni pentru alegerea noului Papă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO