Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Autor: Bogdan Cojocaru, Ioana Nita

12.05.2013, 19:56 45

Agenţia de presă Bloomberg este anchetată în SUA după ce unii dintre cei mai mari clienţi ai săi şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu modul în care jurnaliştii s-au folosit de date confideţiale privind modul în care clienţii au folosit puternicele terminale de informaţii ale agenţiei pentru a alege direcţia materialelor. Băncile Goldman Sachs şi JPMorgan au tras semnalul de alarmă, iar situaţia este investigată de Rezerva Federală şi Trezoreria americană, scrie Financial Times. Cei de la JPMorgan cred că reporterii de la Bloomberg s-au folosit de informaţiile de logare pentru a încerca să determine dacă traderul de derivate Bruno Iksil, cunoscut ca „Balena de la Londra”, mai lucrează pentru bancă.

Preşedintele Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, vrea ca evazioniştii să ajute statul să finanţeze proiectele ambiţioase din sectorul producţiei de petrol, iar pentru obţinerea fondurilor ea le propune cumpărarea de obligaţiuni la randamentul de 4%. Dacă nu acceptă, evazioniştii, care ascund aproximativ 160 miliarde dolari în străinătate, riscă să ajungă la închisoare, scrie Bloomberg. Anunţul a fost făcut de autoritatea fiscală a Argentinei, care a subliniat faptul că a încheiat acorduri cu 40 de ţări pentru a obţine informaţii despre evazionişti şi a avertizat că cei care depăşesc termenul de trei luni pentru plata taxelor riscă să primească amenzi sau să fie arestaţi. Astfel, evazioniştii ar putea fi obligaţi să cumpere obligaţiuni denominate în dolari cu scadenţa în 2016 pentru a finanţa compania petrolieră de stat YPF. Randamentul de 4% reprezintă o treime din yield-ul de 13,85% al datoriei Argentinei şi este mai mic decât cel oferit pe pieţele emergente, de 4,6%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO