Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business international

Ştiri pe scurt din business international

Boardul de management al companiei naţionale de căi ferate din Bulgaria a elaborat trei scenarii de bază pentru reducerea datoriilor, iar toate implică finanţare din partea statului, scrie agenţia Novinite. Compania avea la sfârşitul lunii aprilie datorii de 709 milioane de leva (362,6 milioane euro). Primul scenariu prevede privatizarea diviziei de transport de marfă şi vânzarea unor active neoperaţionale. Prin aceste măsuri compania îşi va putea acoperi singură jumătate din datorii. Cealaltă jumătate va fi acoperită cu ajutorul statului. Al doilea scenariu include de asemenea vânzarea de active, dar şi discuţii cu creditorii pentru amânarea rambursărilor. Planul depinde de transferarea unui ajutor nealocat de 306 milioane leva (156,4 milioane euro) din perioada 2002-2010. Ultimul scenariu recomandă studierea posibilităţii ca statul să plătească retroactiv până la data intrării Bulgariei în UE toate datoriile companiei. Legislaţia UE permite acest lucru. La sfârşitul anului 2006 datoriile se situau la 516 milioane leva (264 milioane euro). Guvernul anterior intenţiona să privatizeze unitatea de transport de marfă pentru salvarea diviziei de transport de călători, dar actualul ministru al trasporturilor a promis că va stopa procesul.

Încrederea investitorilor germani a crescut în iunie datorită semnelor că cea mai mare economie europeană accelerează, potrivit institutului de cercetare economică ZEW. Astfel, indicele încrederii investitorilor şi analiştilor, care are scopul de a anticipa evoluţia economiei în următoarele şase luni, a crescut la 38,5 în iunie de la 36,4 în mai. Media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg indica o creştere mai modestă, până la cota 38,1. Producţia industrială a Germaniei a înregistrat cea mai puternică creştere în mai mult de 12 luni, iar exporturile au urcat peste aşteptări în aprilie, potrivit celor mai recente date oficiale. Datele sugerează că creşterea economică a Germaniei a accelerat după un avans de numai 0,1% în primul trimestru.

Strategia Rezervei Federale a SUA (Fed) pentru retragerea măsurilor de stimulare a economiei ar putea fi periculoasă şi ar putea conduce la instabilitate financiară, au avertizat într-un studiu comun economistul Nouriel Roubini şi specialistul în ştiinţe politice Ian Bremmer. Conducerea Fed a început marţi o şedinţă de politică monetară care se va derula pe parcursul a două zile. Măsurile băncii centrale americane includ o rată cheie apropiată de zero şi achiziţii de obligaţiuni, care trebuie să scadă dobânzile la împrumuturile pe termen lung. „Ştim cum s-a terminat filmul trecut şi am putea avea parte de o continuare. Economia reală şi piaţa muncii slabe, împreună cu îndatorarea ridicată, sugerează o nevoie de retragere lentă a măsurilor monetare de susţinere a economiei. O retragere lentă riscă să creeze o bulă speculativă a împrumuturilor şi activelor la fel de mare ca precedenta, dacă nu cumva chiar mai mare“, au scris cei doi într-un raport publicat în revista Institutional Investor, preluat de CNBC.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi (foto) a declarat că instituţia analizează noi măsuri neconvenţionale pentru susţinerea economiei zonei euro, pe care le va aplica dacă va fi nevoie, relatează Bloomberg. „Vom analiza cu deschidere aceste măsuri, care respectă mandatul nostru. Unele dintre aceste măsuri ar putea avea consecinţe nedorite. Asta nu înseamnă că nu ar trebui folosite, ci că trebuie să fim conştienţi de aceste consecinţe şi să le administrăm corespunzător“, a afirmat Draghi într-un discurs la Ierusalim. Draghi a menţinut deschisă posibilitatea, în ultimele luni, de a taxa băncile pentru păstrarea banilor la BCE prin introducerea unei dobânzi negative la depozite. Această dobândă se află la nivelul zero din iulie anul trecut.

Creşterea economiei poloneze, cea mai mare din Europa de Est, va încetini de la 1,9% la 1,5% anul acesta, potrivit estimărilor analiştilor Ministerului Economiei. Legea bugetului prevede un avans de 2,2% al PIB-ului pentru 2013. Potrivit analiştilor ministerului, consumul urmează să crească anul acesta cu 1,1%. De asemenea, ei anticipează că rata şomajului va ajunge la 13,8% la sfârşitul lui 2013 de la 10,8% în aprilie. Polonia este singura economie din Uniunea Europeană care nu a intrat în recesiune în timpul şi după criza economică globală din 2008.


Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 19.06.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO