Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business international

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Banca centrală din Ungaria a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la minimul record de 4,25% pentru susţinerea creşterii economice, scrie Bloomberg. Dobânda-cheie a fost redusă astfel pentru a 11-a oară consecutiv. „Factorii economici care influenţează politica monetară continuă să favorizeze reducerea dobânzilor. Creşterea rămâne slabă, iar inflaţia a încetinit“, a declarat Gaelle Blanchard, analist la Société Générale în Londra. Preşedintele băncii centrale Gyorgy Matolcsy, în funcţie din luna martie, vrea să ajute economia să iasă din recesiunea declanşată anul trecut, în timp ce inflaţia de 1,8% în luna mai este la cel mai redus nivel din aproape 39 de ani. Banca centrală are o ţintă de inflaţie de 3%. Banca şi-a majorat marginal estimarea de creştere economică pentru anul acesta de la 0,5% la 0,6%, dar şi-a redus proiecţia pentru anul viitor de la 1,7% la 1,5%.

Activitatea mai multor instituţii din Polonia a fost paralizată ieri după ce mai multe zeci de instituţii, printre care spitale, birouri ale procurorilor şi centre comerciale, au fost evacuate în urma unor ameninţări cu bombă, scrie Warsaw Business Journal. Ameninţările s-au dovedit false. Evacuările au fost dificile în special în cazul spitalelor. Ameninţările au fost făcute prin e-mail şi au ajuns la 21 de facilităţi din întreaga ţară. Nimeni nu a fost rănit în urma evacuărilor. Legea pedepseşte cu până la şase ani de închisoare ameninţarea falsă cu bombe. Portalul de ştiri TVN24.pl a indicat că un grup care se autointitulează „Anonimo” stă în spatele farsei. Grupul pretinde că prin această acţiune protestează contra „activităţii poliţiei”. Mesajele au fost trimise de pe servere din afara ţării.

„Porcii sălbatici“ de pe pieţele financiare ar trebui să nu încerce să determine Rezerva Federală a SUA (Fed) să renunţe la planul de reducere a achiziţiilor de obligaţiuni destinate susţinerii economiei, a avertizat Richard Fisher, şef al Fed Dallas, una dintre băncile regionale care compun Fed. Randamentul titlurilor pe zece ani ale Trezoreriei SUA a urcat luni la 2,66%, cel mai ridicat nivel începând din august 2011, faţă de 2,1% în urmă cu o săptămână. Fed a anticipat o reacţie puternică la anunţul de săptămâna trecută că ia în calcul încheierea graduală a programului de achiziţie de obligaţiuni, în prezent în valoare de 85 de miliarde de dolari lunar, a spus Fisher într-un interviu pentru Financial Times. Pieţele financiare nu ar trebui să creadă că banca centrală va susţine economia la nesfârşit sau că ar putea fi forţată să cumpere titluri de Trezorerie în acelaşi ritm, alimentând în acest fel bule speculative. Şeful Fed Dallas a comparat reacţia pieţelor la anunţul Fed de săptămâna trecută cu atacul speculativ condus de investitorul George Soros în 1992 împotriva Băncii Angliei.

Directorul general al Toyota Akio Toyoda (foto), nepotul fondatorului companiei, a primit anul trecut o creştere cu 35% a compensaţiei financiare, la 184 milioane yeni (1,9 milioane de dolari), dar rămâne unul dintre executivi cel mai prost plătiţi din industria auto raportat la performanţă. Toyoda (57 de ani) are cel mai mic pachet salarial dintre directorii generali ai celor mai mari cinci producători de automobile după vânzări, câştigând de peste 10 ori mai puţin decât cel mai bine plătit CEO din industrie, scrie Bloomberg. Toyota a avut anul trecut cele mai bune rezultate şi a depăşit cu bine situaţiile de criză din ultimii 4 ani, marcaţi de cutremurul puternic care a lovit Japonia în anul 2011, urmat de un val tsunami devastator, şi de campania masivă derulată anterior de companie pentru rechemarea a milioane de automobile în vederea remedierii unei probleme care cauza acceleraţia involuntară a unor modele, provocând mai multe accidente. Toyoda a preluat conducerea grupului Toyota în iunie 2009, în momentul crizei rechemărilor, după ce efectele crizei financiare mondiale şi aprecierea puternică a yenului cauzaseră prima pierdere anuală din istoria de 59 de ani a companiei. Evaluate în dolari, acţiunile Toyota au crescut în acest an cu 28% pe bursa de la Tokio, după ce compania a redevenit anul trecut cel mai mare producător de automobile din lume, devansând grupul american General Motors.

Banca britanică Barclays va începe din toamnă să vândă altor companii informaţii privind obiceiurile referitoare la cheltuieli a 13 milioane de clienţi, însă acestea vor fi agregate pentru a indica evoluţii ale pieţei, iar persoanele nu vor putea fi identificate pe baza lor. Barclays a admis, de asemenea, că ar putea transmite astfel de informaţii autorităţilor şi membrilor parlamentului, scrie cotidianul britanic The Guardian. Instituţia de credit le-a trimis clienţilor scrisori în care menţionează detaliile pe care le deţine şi le foloseşte. Acestea pot include „imagini ale clientului sau înregistrări vocale ale acestuia“, precum şi comentarii făcute în relaţia cu banca pe reţele de socializare precum Facebook şi Twitter. Barclays a afirmat că ar putea strânge „informaţii privind locaţia folosind orice detalii despre dispozitive mobile furnizate de client“, sugerând că va putea cunoaşte locul în care se află un client oriunde în lume şi în orice moment. Marius Oncu

Austria a anunţat marţi un plan de 1,59 miliarde de euro pentru dinamizarea economiei aflată în stagnare din al doilea trimestru al anului trecut, fără să abandoneze obiectivul echilibrării bugetului până în 2016, relatează AFP. Planul este destinat sectorului construcţiilor, îngrijirii copiilor şi vârstnicilor şi susţinerii persoanelor afectate de inundaţii. Guvernul coaliţiei social-democraţilor SPO şi creştin-democraţilor OVP, la putere din 2008, a prevăzut ca 745,5 milioane de euro să fie folosiţi în 2014, la câteva luni după alegerile generale programate la sfârşitul lunii septembrie. Executivul a precizat totodată că menţine obiectivul echilibrării bugetului până în 2016, stabilit în planul de austeritate de 28 de miliarde de euro aprobat de parlament în martie 2012. Landurile austriece vor dispune în 2014 de 276 de milioane de euro în plus pentru construirea de locuinţe. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO