Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Foto: AFP

Foto: AFP

Bulgaria, prin ministrul economiei şi energiei Dragomir Stoynev, şi-a reafirmat angajamentul faţă de dezvoltarea gazoductului rusesc South Stream cu ocazia vizitei de ieri la Sofia a directorului general al grupului Gazprom, Alexey Miller, scrie Novinite. South Stream, gazoduct prin care vor fi transportate gaze naturale ruseşti în Europa, rămâne un proiect de importanţă strategică pentru Bulgaria, a declarat ministrul. El a menţionat că partea bulgară a proiectului nu va avea nevoie de garanţii de la stat şi prin urmare pentru conducta rusească nu vor fi cheltuiţi bani din buzunarele bulgarilor. „Guvernul a urmat întotdeauna un principiu de bază, acela de a apăra interesul naţional. L-am asigurat pe domnul Miller că South Stream rămâne un proiect strategic pentru Bulgaria”, a spus Stoynev. Miller a confirmat că primele livrări către Bulgaria prin gazoductul rusesc vor avea loc în decembrie 2015. Gazprom deţine monopolul exporturilor de gaze naturale ruseşti.

Procurorii polonezi au lansat o anchetă împotriva unor funcţionari ai ministerului sportului cu privire la un concert al Madonnei organizat pe Stadionul Naţional în august 2012 din care statul a câştigat de şase ori mai puţin decât a investit, scrie The Warsaw Business Journal. Ministerul a cheltuit şase milioane zloţi (aproximativ 1,4 milioane euro) cu acest concert şi a recuperat doar 1 milion zloţi (aproximativ 230.000 euro). Cazul a fost deschis la sfârşitul lunii mai în urma unei moţiuni a deputatului Marcin Mastalerek, a spus purtătorul de cuvânt al procuraturii Darius Slepokura. „Procurorii au cerut explicaţii ministerului legii şi justiţiei şi au citit raportul Curţii Supreme de Audit (NIK) referitor la acest subiect” a adăugat el. Purtătorul de cuvânt al ministerului sportului Katarzyna Kochaniak a declarat că instituţia îşi menţine poziţia conform căreia banii au fost cheltuiţi corespunzător. Auditul NIK acuză ministerul că a cheltuit pe alte activităţi precum concertul Madonnei fonduri alocate pentru proiecte cum ar fi campionatul de fotbal Euro 2012 şi promovarea voleiului printre tineri.

Deficitul bugetar al Ungariei a atins în iunie 162,3 miliarde de forinţi (550 milioane euro), cel mai redus nivel pentru această lună de după 2005, potrivit datelor Ministerului Economiei. Deficitul bugetar se situa la sfârşitul lunii iunie la 82% din ţinta stabilită pentru anul acesta. Pentru a face rost de venituri suplimentare la buget, guvernul condus de premierul Viktor Orban a introdus o serie de taxe suplimentare, la început numite de criză, în sectoarele economice în care cei mai mari jucători sunt companii străine precum cele ale telecomunicaţiilor şi retailul. Însă cea mai criticată măsură a fost suprataxarea sistemului bancar, pe care Orban îl acuză că nu sprijină activ economia prin creditare. Reducerea deficitului bugetar prin acest tip de măsuri este considerată nesustenabilă de Comisia Europeană.

Inundaţiile care au afectat statele din centrul Europei în iunie vor costa companiile de asigurări 3,5-4,5 miliarde de dolari, jumătate din cât s-a estimat iniţial, dar peste despăgubirile plătite la precedentele inundaţii de amploare, înregistrate în 2002, a estimat grupul de reasigurare Swiss Re. Anterior, compania AIR Worldwide a estimat costuri de până la opt miliarde de dolari doar în Germania. Agenţia de rating Fitch a calculat pierderile pentru asigurători doar pe piaţa germană la trei miliarde de euro (3,85 miliarde de dolari), iar brokerul de asigurări Willis a estimat daune totale de patru miliarde de euro (5,1 miliarde de dolari) pentru toată Europa, potrivit cotidianului New York Times. Inundaţiile din iunie au cauzat pagube mari în Germania, dar au afectat puternic şi regiuni din Austria, Ungaria, Polonia şi Slovacia.

Grupul chinez de asigurări Ping An a preluat de la banca germană Commerzbank cunoscuta clădire Lloyd’s din cartierul financiar City of London, un turn de 14 etaje cu înălţimea de aproape 100 de metri, pentru 260 milioane de lire sterline (300 milioane euro). Ping An este prima companie chineză de asigurări care investeşte pe piaţa imobiliară londoneză, potrivit Financial Times. Lloyd’s Building, construită în anii ‘80, este cunoscută pentru designul „întors pe dos“, cu lifturile şi instalaţiile metalice pentru serviciile de apă şi climatizare plasate pe exteriorul clădirii. Clădirea, proiectată de reputatul arhitect Richard Rogers (Centrul Pompidou - Paris, Millennium Dome - Londra, Curtea Europenă a Drepturilor Omului - Strasbourg), este în prezent sediul companiei Lloyd’s of London, cea mai mare piaţă de tranzacţii de asigurare-reasigurare din lume. Ping An este a treia companie de asigurări de viaţă din China după numărul clienţilor.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO