Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Valentin Vidu - Mediafax, Ana Borlescu

03.10.2013, 19:52 66

Fostul preşedinte ceh Vaclav Klaus, un cunoscut eurosceptic, propune într-o nouă carte ca Cehia să iasă din Uniunea Europeană (UE), calificând proiectul unificării continentului drept un „imens eşec“, a dezvăluit acesta pentru ediţia de joi a unui ziar local, relatează AFP. „Ultimul capitol al cărţii mele depune un efort să spargă un tabu politic care există în continuare, şi anume posibilitatea ieşirii din UE“, afirmă Klaus, în vârstă de 72 de ani, în coloanele cotidianului Dnes. În opinia fostului şef al statului ceh (2003-2013), „Uniunea Europeană este un imens eşec, ca să nu mai vorbim de prostiile de tipul monedă comună“. Noua carte a lui Klaus „Republica cehă la răscruce de drumuri - vremea deciziei“ va apărea săptămâna viitoare. Un economist şi un mare admirator al fostului premier britanic Margaret Thatcher, Klaus este bine cunoscut pentru opiniile sale politice conservatoare şi poziţia sa foarte critică faţă de UE. Calificându-se singur drept un „disident european“, el reproşează UE în special un „deficit democratic“, excese birocratice şi reglementări supranaţionale.

Liderul partidului neonazist grec Nikos Michaloliakos a fost plasat în arest provizoriu joi după o depoziţie de durată în faţa unui judecător de la Atena, a anunţat agenţia de presă greacă ANA, citată de AFP. Acesta este acuzat de „conducerea unei organizaţii criminale“ conform agenţiei, în timp ce autorităţile greceşti îşi continuă eforturile de a reduce la tăcere partidul neonazist, după uciderea, la 18 septembrie, a unui artist antifascist de către un membru al Chryssi Avghi. Presa locală a precizat că magistraţii au mai decis să îl menţină în arest pe un lider local al Chryssi Avghi, acuzat că a fost implicat în uciderea artistului. Miercuri, patru deputaţi ai partidului neonazist au fost acuzaţi de apartenenţă „la o organizaţie criminală“. Trei dintre ei au beneficiat de eliberare condiţionată, în timp ce al patrulea, Yannis Lagos, a fost plasat în arest provizoriu.

Fostul premier britanic Tony Blair va consilia guvernul albanez în eforturile vizând aderarea la Uniunea Europeană (UE), a declarat joi premierul albanez Edi Rama, relatează AFP. Albania, căreia Bruxellesul i-a refuzat deja în două rânduri statutul de candidat la aderare, speră să îl obţină la sfârşitul acestui an. Pentru a obţine acest statut, este necesar ca noul guvern, care revine la putere după opt ani de opoziţie, să consolideze statul de drept şi să prezinte rezultate „concrete“ în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate. „Marea provocare pentru guvern, în prezent (...), este atingerea obiectivelor (...), concretizarea proiectelor sale“, a declarat Blair, care nu va fi plătit pentru această activitate. Albania este una dintre cele mai sărace ţări din Europa, în care aproximativ 14,3% din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei, cu mai puţin de doi dolari pe zi, potrivit statisticilor naţionale. Nivelul şomajului este de 14%, iar datoria publică a atins peste 60% din PIB. În vederea amorsării redresării economice, Rama intenţionează să relanseze producţia şi crearea de locuri de muncă prin atragerea mai multor investiţii străine. El doreşte să desfiinţeze impozitele aplicate întreprinderilor mici, să reducă datoria publică şi să creeze 300.000 de locuri de muncă.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO