Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto AFP

Autor: Ioana Nita

31.10.2012, 00:01 107

Producătorul auto italian Fiat va opri producţia modelului Panda de la uzina din oraşul polonez Tychy, scrie Warsaw Business Journal. În prezent, la uzina din Polonia se fabrică doar vechiul model Panda, cea mai cunoscută maşină de oraş a constructorului italian. Anul trecut conducerea Fiat a decis să mute producţia modelui nou de Panda la unitatea modernizată Pomigliano d'Arco din Napoli. Maşinile Fiat produse în Polonia sunt mult mai ieftine, iar clienţii nu sunt dispuşi să plătească mai mult în această perioadă economică dificilă. Uzina din Italia, unde Fiat a investit 800-900 milioane euro, nu funcţionează la capacitatea sa maximă. Acest lucru se va schimba odată cu oprirea producţiei din Tychy. Din 2003 până în prezent la unitatea poloneză au fost asamblate peste 2,15 milioane de maşini Fiat Panda.

Producătorul ungar de camioane Raba va coopera cu compania suedeză Volvo pentru producţia de autobuze, scrie cotidianul Magyar Hirlap, preluat de Portfolio.hu. Prima fază a proiectului va presupune livrarea a 300 de autobuze către BKV, compania de transport în comun din Budapesta. BKV intenţionează ca la începutul anului viitor să înlocuiască vechile autobuze cu 150 de vehicule Mercedes, urmând ca apoi să cumpere şi 300 de autobuze Volvo produse împreună cu Raba. Potrivit revistei economice maghiare HVG, guvernul a cumpărat recent pachetul majoritar de acţiuni la Raba şi intenţionează să extindă compania în loc să utilizeze capacităţile de producţie curente.

Rusia intenţionează să construiască centrale nucleare în Marea Britanie în colaborare cu Rolls-Royce, a declarat vicepremierul Igor Şuvalov, citat de Ria Novosti. Afirmaţia lui Şuvalov vine după încheierea întâlnirii comitetului inter-guvernamental ruso-britanic pentru comerţ şi investiţii de la Londra. "Am discutat despre cooperarea în anumite domenii, inclusiv referitor la construirea unor centrale nucleare. Partea rusă este interesată de construcţia centralelor nucleare şi de punerea în funcţiune a unor instalaţii noi în Marea Britanie, în colaborare cu Rolls-Royce", a spus Şuvalov. Marea Britanie operează 16 reactoare nucleare la nouă centrale care generează o şesime din electricitatea ţării. În octombrie 2010 guvernul britanic a aprobat construirea a opt centrale nucleare. Rusia este unul dintre parteneri comerciali şi de investiţii ai Marii Britanii care se dezvoltă cel mai rapid, existând foarte puţine aspecte din domeniul economic asupra cărora cele două ţări au viziuni diferite, potrivit lui Vince Cable, secretar de stat pentru afaceri în Regatul Unit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO