Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru, Marius Oncu, Vlad Popescu

20.06.2013, 19:48 68

Guvernul bulgar a renunţat la privatizarea diviziei de transport de marfă a companiei naţionale feroviare, potrivit unui anunţ al Agenţiei Bulgare pentru Privatizare şi Control Post-Privatizare, citat de Novinite. Decizia a fost coordonată cu Ministerul Transporturilor. Noul guvern socialist condus de premierul Plamen Oresharski indicase la puţin timp după numire, în luna mai, că va pune capăt procedurilor de privatizare. La mijlocul lunii noiembrie anul trecut Agenţia de Privatizare a încercat pentru a doua oară să privatizeze serviciile de transport feroviar de marfă. A doua încercare a inclus doar investitori strategici şi financiari. Unitatea este profitabilă, iar prin privatizarea ei s-a dorit strângerea de bani pentru acoperirea datoriilor uriaşe ale diviziei de transport de călători.

Povara fiscală impusă de Ungaria companiilor de telecomunicaţii este de două ori mai mare decât în ţările vecine şi sfidează atât reglementările UE, cât şi bunul-simţ, a declarat un purtător de cuvânt al vicepreşedintelui Comisiei Europene (CE) Neelie Kroes. „De ce este povara fiscală pe apelurile mobile de două ori mai mare decât în ţările vecine? Am vrea şi noi să ştim. Este împotriva reglementărilor UE şi bunului-simţ“, a scris purtătorul de cuvânt Ryan Heath pe Twitter, potrivit cotidianului Portfolio. Comentariile acestuia vin în contextul majorării recente a unei taxe speciale impuse de guvern sectorului telecom, de la 2 forinţi (0,7 eurocenţi) la 3 forinţi (1 eurocent) pe apel şi SMS/MMS. Taxa fost introdusă pentru a ajuta guvernul să reducă deficitul bugetar în contextul crizei. Purtătorul de cuvânt a indicat că apelurile costă în Ungaria la fel de mult ca în Norvegia, în timp ce salariile norvegienilor sunt de şapte ori mai mari decât ale ungurilor.

O reţea formată din peste 1.173 de companii paravan, controlată de o singură grupare criminală, a scos din Rusia cel puţin 760 mld. ruble, echivalentul a 24 miliarde de dolari, a declarat preşedintele băncii centrale de la Moscova Serghei Ignatiev, aflat aproape de finalul mandatului. Banca centrală a primit în luna mai o solicitare de la Ministerul de Interne pentru informaţii privind mai multe companii implicate într-o investigaţie penală privind operaţiuni financiare ilicite, a declarat Ignatiev, citat de Bloomberg. În urma verificărilor, instituţia a identificat „încălcări clare ale legilor privind taxele şi circulaţia de monedă“ şi a trimis în această săptămână un raport de 230 de pagini către minister, a adăugat el. Ignatiev (65 de ani), care va pleca luni de la şefia băncii centrale după mai bine de 10 ani, a declarat că problema transferurilor ilegale de bani în afara ţării i-a ocupat mai mult timp decât politica monetară şi economia. Tranzacţiile „dubioase“ au reprezentat 38 miliarde de dolari din ieşirile nete de capital privat de anul trecut din Rusia, în valoare totală de 54 miliarde de dolari, nivel considerat „anormal de ridicat“.


Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 21.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO