Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Vlad Popescu, Laura Andreea Dascălu

10.07.2013, 19:06 88

Sistemul bancar european este bolnav, a afirmat Dominique Strauss-Kahn (foto), fostul director general al Fondului Monetar Internaţional, într-un interviu acordat CNN în care analizează cauzele crizei economice din Uniunea Europeană. Strauss-Kahn, de asemenea fost ministru al Economiei în Franţa, propune o reformă riguroasă a sistemului bancar, deoarece „acesta trebuie curăţat în profunzime până să se poată vorbi de o revenire (a economiei – n.r.)”. Fostul şef al FMI nu a ezitat să critice liderii europeni, spunând că există o criză de leadership şi că „Unii lideri din Europa sunt informaţi şi ştiu ce ar trebui să facă. Însă modul în care este construit sistemul european face ca nicio decizie să nu poată fi pusă cu uşurinţă în aplicare”. Strauss-Kahn apreciază că „majoritatea liderilor sunt incapabili să ia decizii cum ar fi cele legate de remunerarea traderilor, dar aceasta este doar o mică parte a problemei”. Dacă nu se va rezolva problema băncilor din Europa nu va exista nicio creştere, a mai spus Strauss-Kahn.

Banca elveţiană UBS a devenit cel mai mare administrator de averi la nivel mondial, cu active în administrare de 1.700 miliarde de dolari la finele anului trecut, în urcare cu aproape 10%, depăşind grupul american Bank of America, scrie Bloomberg. UBS a câştigat teren datorită investiţiilor efectuate de clienţi pe pieţele emergente, potrivit unui raport al companiei britanie de cercetare Scorpio Partnership, care a analizat situaţia a peste 200 de societăţi de administrare a activelor. La Bank of America, valoarea activelor în administrare a urcat anul trecut cu 5,9%, la 1.670 miliarde de dolari. Topul este continuat de băncile americane Wells Fargo şi Morgan Stanley. Industria de wealth management a crescut la nivel mondial cu 8,7% în 2012, la 18.500 miliarde de dolari, datorită majorării puternice a fondurilor noi atrase şi evoluţiilor pozitive de pe pieţele financiare. Indicele Standard & Poor’s 500 al bursei de la New York a urcat anul trecut cu 13%, în timp ce MSCI Emerging Markets Index a avansat cu 15%.

Rezervele de petrol ale Rusiei nu mai sunt secret de stat, conform unei rezoluţii semnate de premierul Dimitry Medvedev prin care guvernul încearcă să atragă investitori străini, scrie RIA Novosti. Toate informaţiile legate de rezervele de resurese minerale strategice, de cantităţile extrase, producţie şi consum erau secretizate sub incidenţa legii ruse. Rezoluţia redactată de ministerul Resurselor Naturale desecretizează informaţii referitoare la rezervele de petrol şi la gazele naturale dizolvate în petrol şi simplifică procedura de obţinere a informaţiilor referitoare la acestea, mai ales în cazul rezervelor din zona Munţilor Urali şi din regiunea Khanty-Mansi din Siberia de Vest. „Se aşteaptă ca decizia să crească atractivitatea depozitelor de hidrocarburi pentru investitori şi să ofere perspective de căutare a unor noi depozite în Siberia de Vest”, a declarat ministrul.

Fiat ar putea transfera producţia viitoarelor modele Alfa Romeo în afara Italiei, dacă autorităţile locale nu vor clarifica impactul unei hotărâri judecătoreşti asupra reglementărilor în domeniul muncii, a declarat directorul general al concernului auto, Sergio Marchionne, potrivit Bloomberg. „Relansarea Alfa Romeo va continua cu siguranţă. Italia ar trebui să decidă dacă doreşte ca această relansare să aibă loc în ţară sau nu, deoarece Fiat şi Chrysler au mai multe variante“, a declarat Marchionne la Torino. Curtea Constituţională a Italiei a calificat săptămâna trecută ca neconstituţională o clauză din codul muncii care permite Fiat să nu consulte sindicatul metalurgiştilor Fiom în negocierile cu muncitorii din fabrici. Astfel, o parte a codului muncii a fost declarată neconstituţională, punând sub semnul întrebării şi contractele de muncă de la Fiat. Fiat, care controlează grupul american Chrysler, creşte producţia modelelor scumpe în Europa, precum Maserati şi Alfa Romeo, în cadrul strategiei prin care speră să aducă afacerile de pe continent pe profit până în 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO