Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Gaidau Ion, Vlad Popescu, Marius Oncu

16.07.2013, 19:08 56

Şomajul va rămâne la cote ridicate în economiile dezvoltate cel puţin până la finele anului viitor, cele mai afectate categorii sociale fiind tinerii şi muncitorii necalificaţi, cu disparităţi tot mai largi între ţări, potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Astfel, OCDE anticipează că rata medie a şomajului din cele 34 de ţări membre ale organizaţiei se va menţine la aproape 8% până la finele anului viitor, cu un total 48 de milioane de şomeri. Raportul subliniază că, în timp ce şomajul este în scădere în economii solide ca SUA sau Germania, alte state sunt deja înt-o situaţie dificilă şi se vor confrunta în continuare cu extinderea fenomenului. Astfel, dacă rata şomajului va scădea în SUA de la 7,6% în prezent la sub 7% la sfârşitul anului viitor, iar în Germania de la 5,3% la mai puţin de 5%, celelalte ţări din Europa vor înregistra în cel mai bun caz stagnarea şomajului. În Franţa şi Italia, şomajul va urca uşor, la 11%, respectiv 12,5%, în timp ce Spania şi Grecia vor înregistra la sfârşitul anului 2014 rate de aproape 28%, anticipează OCDE.

Comisia parlamentară privind cazul Cahuzac îl va audia în această seară pe ministrul francez al economiei Pierre Moscovici (foto) care avea autoritate asupra fostului ministru al bugetului şi a fost criticat de către unii că a reacţionat cu întârziere, scrie AFP. Comisia încearcă să stabilească „eventuale disfuncţionalităţi în activitatea Guvernului şi serviciilor statului“, în perioada cuprinsă între 4 decembrie 2012, care corespunde publicării pe site-ul Mediapart a informaţiilor privind existenţa unui cont în Elveţia deţinut de către Jérôme Cahuzac, şi 2 aprilie 2013, ziua în care a fost confirmat acest fapt. Fostul ministru al bugetului a fost pus sub acuzare pentru spălare de bani şi fraudă fiscală. Audierile efectuate până în prezent nu au evidenţiat disfuncţionalităţi majore. Raportorul general al Comisiei, socialistul Alain Claeys, a declarat la începutul lunii iulie pentru AFP că „are convingerea“, cel puţin“pentru moment“, că „justiţia a funcţionat normal“ şi fără intervenţia statului. Până în prezent, anumite întrebări rămân în legătură cu ministrul economiei Pierre Moscovici, care avea autoritate asupra lui Jérôme Cahuzac, ministrul bugetului.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a coborât de la „AAA“ la „AA+“ ratingul fondului de urgenţă al zonei euro, după ce a retrogradat săptămâna trecută Franţa în mod similar, de la calificativul de top. Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF) este vehiculul care distribuie către Grecia, Irlanda şi Portugalia împrumuturile acordate de guvernele din zona euro în baza acordurilor de finanţare externă încheiate de UE, FMI şi BCE cu cele trei state în contextul crizei datoriilor de stat. Fitch a anunţat într-un comunicat că decizia de a coborî ratingul fondului a fost determinată de retrogradarea Franţei. Franţa a pierdut ultimul rating triplu A din cauza temerilor Fitch referitoare la recesiune, şomaj şi finanţele publice. Perspectivele financiare ale fondului depind de situaţia guvernelor din zona euro, care finanţează şi garantează activităţile instituţiei. Cu a doua economie din zona euro ca PIB după Germania, Franţa este unul dintre principalii finanţatori ai FESF.

Mexicul a prezentat un plan pe şase ani vizând investiţii de 4.000 de miliarde de pesos (316 miliarde de dolari) pentru construcţia a mii de kilometri de drumuri şi căi ferate, dezvoltarea infrastructurii telecom şi modernizarea porturilor, potrivit cotidianului britanic Financial Times. Investiţiile, planificate pentru 2013-2018, vor îmbunătăţi competitivitatea exportatorilor şi vor alimenta creşterea economică, a declarat preşedintele ţării, Enrique Pena Nieto. Planul foarte ambiţios include investiţii ale statului, dar şi ale companiilor private, în transporturi, comunicaţii, precum şi compania petrolieră de stat Pemex, cea de electricitate şi cea de furnizare de apă potabilă. „Cu o infrastructură mai bună, investiţii mai mari şi reforme ample, ţara noastră va putea creşte la potenţialul maxim“, a spus Nieto, adăugând că infrastructura trage în jos competitivitatea ţării.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO