Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Andreea Mindrila, Anca Dumitrescu

07.03.2012, 00:01 43

Ucraina va reduce importul de gaze din Rusia în următorii ani din cauza preţurilor ridicate, a anunţat preşedintele Viktor Ianukovici, citat de Ria Novosti. "Am redus achiziţia de gaze ruseşti la 27 de miliarde de metri cubi în acest an de la 41 miliarde de metri cubi în 2011. Intenţionăm să limităm importurile şi în următorii ani. Singurul motiv este că nu avem suficient de mulţi bani să plătim, iar preţul combustibilului este imposibil de suportat", a declarat Ianukovici. Premierul ucrainean Mykola Azarov a declarat săptămâna trecută că Moscova i-a trimis Kievului o nouă propunere în care se stipulează un discount de 10% la preţul gazelor, pe care Ucraina o ia în considerare.

Polonezii vor cheltui aproximativ 5,6 miliarde euro în comerţul online în 2012, ceea ce înseamnă o creştere de 24% comparativ cu anul trecut, conform companiei britanice de cercetare Kelkoo, scrie Warsaw Business Journal. "Acesta este cel mai mare ritm de creştere din Europa, pentru care se anticipează că piaţa va avansa în medie cu 16,1%", spun analiştii Kelkoo. Potrivit raportului companiei, în 2011 comerţul online a reprezentat 3,1% din piaţa totală de retail, iar în acest an se estimează că va ajunge la 3,8%. Forrester Research a evaluat anul trecut la 96,7 mld. euro piaţa shoppingului online în 17 ţări din UE, iar firma prognozează că în 2016 această piaţă va avea o valoare de 172 mld. euro.

Falimentul Companiei de Transport din Budapesta (BKV) ar putea conduce la defaultul suveran al Ungariei, spune Lajos Dorner, preşedintele Asociaţiei de tranzit urban şi suburban, citat de portfolio.hu. El a reamitit că politicienii au la dispoziţie până pe 18 martie pentru a ajunge la un acord cu creditorii, dată la care un credit contractat de BKV ajunge la scadenţă, dar pe care compania nu îl poate rambursa.

Comisia Europeană (CE) va decide astăzi dacă va continua procedurile de infringment lansate în ianuarie împotriva Ungariei, referitoare la legile privind banca centrală, protecţia datelor şi justiţie, a declarat vicepreşedintele CE pe probleme de justiţie Viviane Reding, transmite Portfolio. Disputele cu Uniunea Europeană privind aceste legi au împiedicat Ungaria să înceapă negocierile cu CE şi FMI pentru un program preventiv de finanţare. Reding a reamintit că CE a decis pe 17 ianuarie să trimită Ungariei trei scrisori oficiale de avertisment, aceasta fiind prima etapă a procedurii de infringment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO