Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

no title

Autor: Ioana Niţă

19.04.2012, 00:01 66

SUA sunt interesate să investească în sectorul energetic din Polonia, companiile americane văzâd oportunităţi în special în domeniul energiei nucleare şi al gazelor de şist, scrie publicaţia Puls Biznesu, preluată de Warsaw Business Journal. Presa poloneză a indicat că investiţiile americane în reactoarele nucleare care vor intra în componenţa primei centrale atomice din Polonia ar putea ajunge la 7 miliarde dolari.

Rezervele de lichiditate ale companiilor poloneze listate la bursa de la Varşovia au crescut cu 50% în 12 luni, potrivit publicaţiei Parkiet, preluată de Warsaw Business Journal. Conform unei analize recente în care au fost incluse 314 companii poloneze listate la bursa de la Varşovia, acestea au acumulat 48,7 miliarde zloţi (11,6 miliarde euro) în numerar. "Nivelurile ridicate ale numerarului sunt legate de teama asociată crizei financiare globale. Companiile investesc mai puţin, păstrează rezerve mai mari în numerar şi plătesc dividende mai reduse. Plus că multe dintre aceste firme se descurcă chiar bine pe piaţă în lipsa unor noi investiţii, rezultatul fiind rezervele în creştere de numerar", a spus Marcin Materna, analist al Millennium DM. Compania KGHM este liderul acestui an, cu lichidităţi de 13,1 miliarde zloţi (3,1 miliarde euro) rezerve în numerar.

Kosovo încearcă să atragă investitori din Turcia pentru a participa la proiectele de privatizare din domeniul telecomunicaţiilor, al distribuţiei energiei electrice, dar şi din sectorul minier şi din industria de tutun, potrivit agenţiei de presă Anatolia, preluată de Hurriyet. "Turcia se numără printre primele cinci ţări din lume din punctul de vedere al investiţiilor făcute în Kosovo. Antreprenorii din Turcia au investit 350 milioane euro în această ţară anul trecut. Mulţi investitorii străini consideră că trebuie să plaseze capital aici deoarece poziţia Turciei pe piaţa din Kosovo este în creştere", a spus Mimoza Kusari Lila, vicepremier şi ministrul al comerţului şi industriei din Kosovo. Oficialul apreciază că "multe companii din Europa de Vest erau prezente pe piaţa din Balcani, însă au fost nevoite să plece din cauza condiţiilor economice din ţările lor". Kosovo încearcă să privatizeze şi o centrală electrică de 1,6 miliarde euro.

Turcia intenţionează să construiască o centrală electrică la graniţa cu Irak-ul pentru a vinde acestui stat electricitate în schimbul gazelor naturale, scrie agenţia de presă Anatolia, citată de Hurriyet. "Cu ajutorul centralei electrice pe care o vom construi în apropierea graniţei de nord a Irak-ului le vom furniza energie, iar în schimb aceştia ne vor da gaze naturale", a declarat Taner Yildiz, ministrul energiei şi resurselor naturale din Turcia. El a adăugat că se fac paşi importanţi pentru a importa gaze naturale din Irak, iar acesta va fi un proces transparent, resursele urmând a fi importate de către compania care va câştiga licitaţia. Guvernul turc încearcă să diversifice importurile de petrol şi să găsească surse alternative pentru importurile de gaze naturale. Yildiz a amintit şi că Turcia a semnat un acord cu Gazprom în care se menţionează că pe durata acestuia Turcia nu va fi afectată de scumpiri ale preţului gazelor, indiferent cât de mari vor fi acestea pentru ţările din Europa. Sectorul privat asigură electricitate Turciei în proporţie de 60%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO