Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Andrei Cîrchelan, Bogdan Cojocaru

23.05.2012, 00:01 50

Guvernul slovac intenţionează să reducă sumele plătite fondurilor de pensii private pentru a se diminua astfel deficitul bugetar, potrivit Bloomberg. Ministrul slovac al muncii a declarat că ţara "nu-şi poate permite" să lase 9% din salarii să se ducă lunar în fonduri de pensii private, deoarece asemenea scurgeri de capital măresc deficitul sistemului de asigurări sociale.

Un număr de şase companii internaţionale de petrol şi gaze naturale ar putea participa în Bulgaria la licitaţia pentru dezvoltarea câmpului gazifer marin de mare adâncime Khan Asparuh, scrie Novinite. Companiile sunt Melrose Resources, din Marea Britanie, OMV, din Austria, ExxonMobile, din SUA, Total, din Franţa, Repsol, din Spania şi grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 17 iunie. Producţia de gaze naturale în perimetrul vizat ar putea începe în 2-3 ani dacă activităţile de explorare dovedesc prezenţa unor rezerve substanţiale.

Parlamentul bulgar urmează să ratifice acordul semnat de ţările implicate în proiectul gazoductului european Nabucco, potrivit Novinite. Acordul a fost aprobat de parlamentul bulgar în martie, iar ratificarea este o obligaţie pentru toate ţările implicate în proiect, şi anume Austria, Bulgaria, Ungaria, România şi Turcia. Miercurea trecută, grupul Nabucco a prezentat o versiune mai mică, revizuită, a proiectului, denumită Nabucco West, unui consorţiu care dezvoltă câmpurile gazifere Shah Deniz II din Azerbaidjan.

Şomajul în Bulgaria a crescut la 12,9% în primul trimestru, de la 12,2% în aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit institutului local de statistică. Printre tinerii cu vârste între 15 şi 24 de ani, şomajul a ajuns la 31,4%, de la 27,2%.

Agenţia de evaluare financiară Fitch avertizează că rezultatul alegerilor prezidenţiale din Serbia amplifică incertitudinile legate de direcţia politicilor economice şi relaţia ţării cu Fondul Monetar Internaţional, potrivit Tanjug. Alegerile au fost câştigate de extremistul reformat Tomislav Nikolic. Fitch notează că, deşi rezultatele sunt îngrijorătoare, calificativul ţării e menţinut la BB-, cu perspectivă stabilă.

Premierul rus Dmitri Medvedev l-a desemnat pe Igor Sechin ca preşedinte al celei mai mari companii petroliere din Rusia, Rosneft, potrivit Ria Novosti. Sechin a administrat segmentul de combustibil şi energie în guvernarea anterioară. Vestea a determinat o creştere de 3% pentru acţiunile Rosneft, una dintre cele mai puternice creşteri în sesiunea curentă.

La scurt timp după ce a venit la putere, noul preşedinte al Rusiei Vladimir Putin, aflat acum la al treilea mandat, şi-a radicalizat atitudinea faţă de opoziţie, numind ca miniştri persoane contestate prin largi proteste stradale şi propunând o lege care să majoreze de 200 de ori amenda plătită pentru proteste ilegale, potrivit Associated Press.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO