Business Internaţional

SUA caută responsabili în cazul manipulării ratelor de dobândă Libor

SUA caută responsabili în cazul manipulării ratelor de dobândă Libor

Foto AFP

Autor: Ioana Nita

16.07.2012, 00:03 179

Departamentul de justiţie din Statele Unite strânge dovezi împotriva mai multor instituţii financiare şi ale angajaţilor acestora în cazul manipulării ratelor de dobândă Libor, printre cei vizaţi în anchete numărându-se şi traderii de la banca londoneză Barclays, scrie publicaţia The New York Times citată de Thomson Reuters.

Anchetatorii din Washington şi Londra au încheiat luna trecută un acord prin care Barclays să plătească 450 milioane dolari pentru cazul de manipulare a ratei de dobândă Libor, însă acesta nu îi protejează pe angajaţii băncii americane de urmărire penală. Investigaţiile penale şi civile s-au concentrat pe modul în care băncile au stabilit dobânda Libor (London interbank offered rate).

Rata Libor este folosită pentru a determina costurile de împrumut pentru produsele financiare, inclusiv pentru cardurile de credit, creditele ipotecare şi cele pentru studenţi. În prezent, mai multe oraşe şi state din SUA încearcă să determine dacă au suferit pierderi din cauza manipulării ratei Libor şi unele dintre ele chiar le-au intentat procese instituţiilor de credit.

Mai multe instituţii financiare, inclusiv cel puţin două din Europa, se luptă pentru a ajunge la un acord cu guvernul, deoarece există posibilitatea de a nu fi acuzate penal.

Având în vedere numărul instituţiilor considerate a fi implicate, investigaţiile ar putea furniza anumite informaţii autorităţilor prin care acestea să poată trage la răspundere marile bănci pentru neregulile realizate în timpul crizei financiare.

Cu toate acestea, investigaţiile sunt deosebit de complexe, ar putea dura ani şi s-ar putea încheia mai degrabă prin acorduri decât prin inculpări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO