Business Internaţional

SUA: Cresterea economica afecteaza pretul bonurilor de tezaur

06.07.2005, 18:04 21

Bonurile de trezorerie americane cu o perioada de maturitate de zece ani ar putea scadea pe pietele europene, pe fondul speculatiilor conform carora rapoartele ce urmeaza sa fie publicate in aceasta saptamana de autoritatile de peste ocean vor scoate in evidenta o accelerare a cresterii economice, sustinand politica practicata de Federal Reserve (Fed), banca centrala a Statelor Unite, de crestere graduala a ratei dobanzii de referinta, relateaza Bloomberg.

Aceste rapoarte ar putea fi favorabile celor care sustin ca Fed va continua sa creasca costul capitalului, dupa ce, saptamana trecuta, rata dobanzii de referinta practicata la depozitele peste noapte a fost majorata cu un sfert de punct procentual, pana la 3,25%, reprezentand a noua crestere consecutiva.

"In urmatoarele zile investitorii ar putea sa se pozitioneze strategic pentru a intampina scaderea numarului de someri. Este foarte posibil ca pe piata bonurilor de trezorerie sa existe o presiune la vanzare", a spus Prashant Newnaha, strateg in cadru grupului bancar Australia & New Zealand.

Conform unui sondaj realizat de Bloomberg, angajatorii americani se pare ca au creat 192.000 de noi locuri de munca in iunie, in comparatie cu cele 78.000 de noi locuri de munca create in mai. Departamentul Muncii va publica cifrele exacte la sfarsitul acestei saptamani.

"Cresterea economica ramane solida si conditiile de pe piata muncii continua sa se imbunatateasca semnificativ", au precizat reprezentantii Fed in cuprinsul unei declaratii de presa realizate cu prilejul intalnirii de la Washington, care s-a incheiat pe 30 iunie.

Bonurile de trezorerie cu o maturitate de zece ani au experimentat cea mai importanta depreciere din acest an pe 1 iulie, insa orice scadere a acestora poate fi contracarata de investitorii internationali prin cumpararea de obligatiuni americane, in speranta obtinerii unor rentabilitati mai ridicate.

stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO