Business Internaţional

SUA mai au în cufere doar 54 miliarde de dolari

SUA mai are în cufere doar 54 miliarde de dolari

Autor: Marius Oncu

31.07.2011, 13:01 559

Discuţiile din Congresul american dintre republicani şidemocraţi nu aduc niciun beneficiu bugetului american care, pe zice trece, devine tot mai mic. Astfel, la sfârşitul zilei de vineribalanţa financiară a SUA s-a situat la doar 54 de miliarde dedolari arată datele Trezoreriei SUA citate de Business Insider.

De asemenea, în perioada 3 august-31 august, cheltuieli de 307miliarde de dolari, la venituri estimate de doar 172 miliarde dedolari, riscând ca Trezoreria să nu mai poată împrumuta bani, demiercuri, decât pentru rostogolirea obligaţiunilor.

Cheltuielile nu includ maturităţi de aproape 500 de miliarde dedolari la obligaţiuni. Trezoreria va trebui, probabil, să reducăvaloarea licitaţiilor de vânzare de noi titluri, întrucât, dacăplafonul de îndatorare nu va fi majorat, statul nu va mai puteaîmprumuta decât în limita valorii datoriei care ajunge lascadenţă.

Trezoreria SUA a atins limita maximă de îndatorare, de 14.300 demiliarde de dolari, la 16 mai, când au fost activate "măsuriextraordinare" care permit statului să împrumute încă 232 miliardede dolari. Autorităţile americane estimează că până marţi va fiepuizat şi acest plafon suplimentar.

Pentru întreaga lună august, cheltuielile statului se ridică la363 miliarde de dolari, iar veniturile ajung la 203 miliarde dedolari, potrivit unui studiu al Centrului de Politici Echidistantedin Washington.

Cheltuielileprogramate doar pentru 3 august sunt de 32 miliarde de dolari,incluzând 23 de miliarde de dolari pentru asigurări sociale. Un aldoilea prag important pentru cheltuieli vine la 15 august. Laaceastă dată, Trezoreria trebuie să achite 41 de miliarde dedolari, din care 29 miliarde de dolari pentru dobânzi.

În restul zilelor lucrătoare, plăţile variază între 9 şi 19miliarde de dolari.

Totodată, Trezoreria trebuie să rostogolească în augustobligaţiuni de 500 de miliarde de dolari, care ajung la maturitate.La scadenţă, Trezoreria trebuie să achite principalul şi dobândaobligaţiunilor. În mod normal, acest lucru se făcea printr-o nouăemisiune, notează studiul.

Dacă statul va trece la o prioritizare a plăţilor, operaţiunilede acest fel ar putea deveni mai dificile. Astfel, dobânzile lacare SUA s-ar împrumuta ar creşte şi ar putea chiar să aparăsituaţii în care nu există suficientă cerere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO