Business Internaţional

SUA se confruntă cu o criză majoră aeriană la fiecare 25 de ani

SUA se confruntă cu o criză majoră aeriană la fiecare...

Autor: Ştefan Stan

28.04.2013, 22:34 407

15.000 de controlori de zbor din Statele Unite, alături de 47.000 de angajaţi ai Administraţiei Federale de Aviaţie (FAA), începând din această săptămână, sunt obligaţi să îşi ia o zi sau două de concediu la fiecare două săptămâni, până în septembrie, ca parte a planului guvernului american de a reduce cheltuielile bugetare, scrie Business Insider.

Lipsa personalului suficient, care va cauza probabil întârzieri în toate aeroporturile din SUA, este o povară pe care FAA o întâlneşte la fiecare 25 de ani.

Pe 3 august, 1981, 7000 de zboruri au fost anulate, şi 13.000 de controlori de trafic au intrat în grevă, protestând împotriva eşecului negocierii contractelor între Organizaţia Profesională a Controlorilor de trafic şi Administraţia Federală de Aviaţie. Două zile mai târziu, preşedintele de atunci al SUA, Ronald Reagan, a demis aproape toţi greviştii, interzicând FAA să-i mai angajeze vreodată, aducând în acest fel o lipsă mare de personal.

Decizia lui Reagan de a demite în masă controlorii de trafic are ca rezultat un ciclu care se va repeta la fiecare 25 de ani, când majoritatea controlorilor vor ajunge la vârsta de pensionare de 56 de ani. Acest ciclu se va perpetua, pentru că două dintre cerinţele FAA pentru angajare cer ca persoanele care candidează pentru un post sa nu aibă mai mult de 30 de ani, şi nici nu pot rămâne în funcţie peste vârsta de 56 de ani.

Proiecţiile curente ale FAA arată o pierdere de 14.657 de controlori de trafic în următorii 10 ani, şi o nevoie de a acoperi 11.000 de poziţii până la sfârşitul lui 2019. Începând din 2006, FAA a angajat aproximativ 800 de controlori de trafic în fiecare an, pentru a ocupa locurile care urmau să fie vacante.

Lipsa de personal duce de multe ori la supraîncărcarea programului controlorilor de trafic, Asociaţia Naţională a Controlorilor de Trafic avertizând FAA în repetate rânduri despre programul încărcat al angajaţilor. Controlorii de trafic epuizaţi au fost de multe ori suspecţii anchetelor conduse de Administraţia Naţională a Securităţii Transporturilor, legate de prăbuşiri ale avioanelor.

În 2009, aproximativ 80% din accidentele aviatice soldate cu morţi au fost direct legate de erori umane.

Controlorii de zbor sunt printre cei mai bine plătiţi muncitori federali din Statele Unite, cu un venit mediu de 136.000 de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO