Business Internaţional

Suedezii au gasit solutia finantarii proiectelor de infrastructura

20.10.2006, 20:54 14

Un experiment economic care consta in lansarea de obligatiuni in toata lumea, dezvoltat de un mic oras suedez, ar putea deveni viabil si la scara europeana.
Lars Andersson, fost director financiar in orasul Orebro, capitala economica a Suediei in Evul Mediu, este responsabil pentru un proiect revolutionar care s-ar putea dovedi un model pentru celelalte tari in modul in care poate folosi piata de capital in finantarea proiectelor publice, scrie Financial Times.
El si-a transpus ideea intr-un proiect numit Kommuninvest prin intermediul caruia a emis obligatiuni in Europa, Japonia si China.
Lansat cu scopul de a ajuta municipalitatea orasului Orebro sa atraga fonduri pentru infrastructura, a devenit cu timpul agentia guvernamentala de finantare locala in Suedia, extinzandu-se in peste 185 de municipalitati si unitati administrative, desfasurand un program de imprumuturi in valoare de 5 mld. dolari (3,9 mld. euro) pe an.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) foloseste acest program ca pe un experiment si ia in consideratie folosirea lui drept un prototip pentru agentii similare in economiile emergente din Europa de Est.
"Am fost contactati de cei de la BERD pentru a discuta infiintarea de agentii asemanatoare in estul Europei. Acest lucru arata cat de importanta este o agentie ca a noastra. Avem experienta si BERD este constienta de acest lucru", spune Robert Stenram, presedintele Kommuninvest.
Filosofia Kommuninvest este simpla: "Mai mare, mai bine", deoarece marimea unei astfel de organizatii confera capacitatea de a face fata competitiei de pe piata de capital. Cu alte cuvinte, autoritatile suedeze sunt capabile sa atraga fonduri mai ieftin daca se aliaza sub umbrela Kommuninvest decat pe cont propriu.
Combinand obligatiunile sale cu un grad de risc AAA, evaluate de agentiile Moody's si Standard & Poor's, cu capacitatea extraordinara a autoritatilor suedeze de a strange taxe in perioade de criza, Kommuninvest este capabila sa acorde imprumuturi la o dobanda cu 2 puncte procentuale sub cea a bancilor comerciale.
Kommuninvest a permis pana acum finantarea mai multor proiecte de infrastructura, inclusiv spitalul municipal din Orebro si un port in orasul Varberg, la sud de Gothenburg.
"Am inceput cu 11 membri din 310 (municipalitati si unitati administrative). Scopul nostru este de a avea 310 membri. Fiecare dintre ei ar putea sa beneficieze de pe urma imprumuturilor mai ieftine. Adesea, autoritatile locale nu apeleaza la noi din motive politice, dar intr-o zi principiul economic va invinge.
Acest avantaj ne va ajuta sa crestem programul nostru de imprumuturi de la 5 mld. dolari anul acesta la 6 mld. dolari anul viitor si la 10 mld. pana in 2010.
Agentia emite obligatiuni in Europa si Japonia, iar majoritatea fondurilor le obtine din Europa, in Statele Unite aceasta nefiind inregistrata. La sfarsitul lui 2005, 57% din investitori proveneau din Europa, 27% din Japonia si 16% din Asia.
"Nu ne finantam de pe piata americana, pentru ca nu am facut inca toate demersurile necesare", spune Stenram. "Costul tuturor procedurilor necesare pentru a intra pe piata Statelor Unite este foarte ridicat. Este clar insa ca intrarea pe o astfel de piata ne-ar oferi instrumente mult mai diversificate si fonduri mai mari."
Pentru moment, agentia isi concentreaza fortele asupra pietei interne, unde primele trei municipalitati, ca marime, sunt pe cale de a se alatura celor existente. Este vorba de Stockholm, Gothenburg si Malmo. Cele trei orase au dimensiuni apreciabile si se considera capabile de a atrage fonduri pe cont propriu. Acest lucru s-ar putea schimba in viitorul apropiat.
"Suntem aproape de un acord cu Uppsala, a patra mare municipalitate. Un succes in aceasta negociere ne-ar ajuta foarte mult in tratativele duse cu celelalte orase", spune Stenram.
Luna viitoare Kommuninvest va lua parte la o intalnire intre organismele guvernamentale individuale de finantare. Conferinta care se tine odata la 18 luni va avea loc in Paris. Celelalte tari nordice, Danemarca, Finlanda si Norvegia au si ele agentii asemanatoare.
"Schimbam idei, discutam strategii si in general cautam sa ne imbunatatim oferta", spune Stenram. "Este vorba despre o afacere in plina expansiune. Discutam si daca alte tari ar trebui sa adopte acest model."
Presedintele Kommuninvest recunoaste ca este foarte putin probabil ca tari cu un sistem administrativ centralizat, cum este Anglia, sa adopte acest experiment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO