Business Internaţional

Surpriză: Macron şi Biden cred că Beijingul poate juca un rol important în oprirea conflictului din Ucraina

Surpriză: Macron şi Biden cred că Beijingul poate juca...

Autor: Mihai Draghici

21.04.2023, 01:09 43

Preşedinţii Franţei şi Statelor Unite, Emmanuel Macron şi Joseph Biden, consideră că Administraţia Chinei poate juca un rol important în eforturile diplomatice de oprire a conflictului dintre Rusia şi Ucraina, pe baza principiilor Cartei ONU, anunţă Palatul Élysée.

Emmanuel Macron a discutat joi, prin telefon, cu preşedintele SUA, Joseph Biden, cei doi lideri "reafirmând determinarea comună de menţinere a sprijinului" pentru Ucraina, anunţă Preşedinţia Franţei.

Preşedintele Macron i-a prezentat lui Biden rezultatele recentei sale vizite de stat la Beijing. "China ar avea de jucat un rol pentru a contribui, pe termen mediu, la oprirea conflictului, prin respectarea principiilor şi obiectivelor Cartei Naţiunilor Unite. Cei doi şefi de stat au convenit asupra importanţei de a continua implicarea autorităţilor chineze pe această bază", a transmis joi seară Palatul Élysée, conform unui comunicat vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

Preşedintele Macron a evidenţiat "contribuţia majoră a Uniunii Europene în susţinerea Ucrainei", eforturile civile şi militare depăşind 67 de miliarde de euro. Emmanuel Macron a evocat "importanţa ca europenii să continue refacerea propriilor capabilităţi militare, pentru a asuma responsabilităţi în securitatea transatlantică". "Franţa va face totul din punctul său de vedere în acest sens, prin noua lege de programare militară", a subliniat Preşedinţia de la Paris.

Emmanuel Macron şi Joseph Biden au evidenţiat şi importanţa intensificării cooperării pentru susţinerea "libertăţii de navigaţie" în regiunea Indo-Pacifică. Cei doi preşedinţi au discutat şi despre situaţia "extrem de preocupantă" din Sudan.

Casa Albă a anunţat că preşedintele Biden a vorbit cu Emmanuel Macron despre recenta vizită efectuată de acesta în China şi despre "eforturile în curs de avansare a prosperităţii, securităţii, valorilor comune şi ordinii internaţionale bazate pe reguli în regiunea Indo-Pacifică", reafirmând "importanţa menţinerii păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan". De asemenea, preşedinţii Statelor Unite şi Franţei au reiterat "susţinerea constantă" pentru Ucraina, în contextul agresiunii militare ruse, a subliniat Casa Albă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO