Business Internaţional

Sustinerea cresterii globale in conditiile scaderii natalitatii cere mai multa munca

08.11.2005, 19:45 19

Cresterea economica globala va inregistra un declin de aproximativ 1,7 procente in urmatorii trei ani, cu 30% mai putin comparativ cu ratele de crestere inregistrate intre 1970 si 2000, daca oamenii in varsta nu vor munci mai mult pentru a contrabalansa scaderea natalitatii, se arata intr-un studiu realizat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, citat de Financial Times.

Un studiu pe tema imbatranirii fortei de munca demonstreaza impactul inflationist asupra salariilor, presiunea asupra finantelor publice, dar si declinul ratei de crestere daca aceasta "bomba" demografica nu va fi dezamorsata in timp util. Pana in 2050, peste 7 oameni inactivi vor fi spijiniti de numai 10 muncitori activi, comparativ cu nivelul de patru la 10 inregistrat in 2000. Presiunile care se vor exercita asupra finantelor publice si sistemului de asistenta sociala vor fi mult mai intense in Europa unde rata activ/inactiv va ajunge la nivelul de 1 la 1 pana in 2050. Produsul Intern Brut din tarile OCDE va scadea cu 30% comparativ cu intervalul de timp 1970-2000 daca forta de munca mai in varsta nu va munci mai mult pentru a depasi decalajul de calificare fata de noua generatie.

"Ritmul imbatranirii va avea efecte negative asupra finantelor publice, dar si asupra cresterii standardelor de existenta", se arata in raport. Studiul indica necesitatea unei schimbari majore in piata muncii. Pensiile si asistenta sociala ar trebui astfel concepute incat sa descurajeze retragerea din activitate timpurie. Simpla modificare a varstei de pensionare nu va functiona daca tarile continua sa acorde ajutoare de somaj generoase si alte beneficii sociale care fac alternativa de a ramane mai mult timp activ pur si simplu neatragatoare. "Este esential", spune OCDE, "ca oamenii care se decid sa-si continue munca sa nu fie confruntati cu un impozit mare."

Atitudinea angajatorilor fata de oamenii mai in varsta trebuie sa se schimbe. Perceptia negativa ar trebui inlocuita cu traininguri si programe flexibile cu norma redusa.

Problema unor salarii mai mari sau a costurilor legate de asigurarea medicala, al caror ritm de crestere devanseaza evolutia productivitatii, va trebui, de asemenea, analizata si rezolvata, arata raportul.

Acesta critica firmele care au adoptat o varsta obligatorie de pensionare dar, pe de alta parte, demonstreaza efectul neproductiv pe care legislatia in domeniul muncii il poate produce in cazul protectiei acordate persoanelor in varsta. Reglementarile in cauza ii pot determina pe directorii companiilor sa nu angajeze forta de munca provenind din grupuri de varsta mai inaintate.

In cazul unor asemenea concluzii, este normala aparitia unei reactii adverse. In urma cu o saptamana, mii de muncitori au blocat strazile Belgiei si au protestat impotriva planurilor guvernamentale de a mari varsta legala de pensionare. "Strigatul" belgienilor a avut ecou si in alte tari europene confruntate cu aceeasi problema: imposibilitatea sistemului de asigurari sociale de a proteja un numar tot mai mare de oameni in varsta. Raportul lansat de OCDE arata faptul ca taxele si impozitele preluate de la o forta de munca aflata in continua scadere pot sufoca finantele publice prin insuficienta de a plati ajutorul cerut de un numar tot mai mare de batrani. Singura solutie gasita in acest caz ar fi marirea varstei de pensionare. Tari care ar putea fi cel mai puternic afectate de scaderea natalitatii sunt Italia, Japonia si Coreea de Sud, unde mai mult de un sfert din populatie va depasi varsta de 65 de ani pana in 2050, in comparatie cu 20% in Statele Unite, Mexic si Turcia. Decalajul dintre Produsul Intern Brut al tarilor membre ale OCDE si Statele Unite se va mari in urmatorii 50 de ani daca acest scenariu va deveni realitate. Cresterea cheltuielilor publice in scopul acoperirii notei de plata pentru pensii si ingrijire medicala "va fi finantata fie prin marirea contributiilor sociale si a altor impozite si taxe, fie prin micsorarea ajutoarelor sociale", arata raportul. Acest lucru s-ar putea dovedi un obiectiv greu de atins daca luam in considerare reactiile belgienilor de saptamana trecuta. Sindicatele din Marea Britanie au amenintat declansarea unei greve care va depasi amploarea miscarilor sociale din 1926 daca guvernul va mari varsta de pensionare de la 60 la 65 de ani pentru milioane de muncitori din sectorul public.

Insa, marirea varstei de retragere este doar o parte din problema. Ajutoarele de somaj generoase si cele acordate in caz de disabilitate au compensat tentativele de pensionare mai rapida in tari precum Franta sau Belgia. De exemplu, in Franta, oamenii in varsta care beneficiaza de ajutor de somaj nu trebuie sa-si mai caute de lucru. Austria, Belgia, Franta, Finlanda, Germania, Italia si Luxemburg sunt tarile care penalizeaza munca desfasurata peste varsta pensionarii prin potentiala pierdere a ajutoarelor sociale, dar si prin imposibilitatea sporirii nivelului pensiilor. Atitudinea angajatilor, dar si a angajatorilor fata de marirea salariilor o data cu inaintarea in varsta poate fi supusa unei reexaminari.

"Daca angajatorii vor inregistra costuri care depasesc productivitatea, atunci ne putem astepta la o reticenta in ceea ce priveste pastrarea in posturi sau angajarea unor muncitori mai batrani", se arata in raportul OCDE. Unele tari au introdus un sistem de subventii care sa incurajeze angajarea celor in varsta. Oportunitati mai mari de pregatire ar permite dezvoltarea unor aptitudini in cazul angajatilor mai in varsta. Programul flexibil sau cu durata redusa i-ar putea incuraja pe angajati sa ramana mai mult la un post de munca.

Cresterea natalitatii ar fi solutia problemelor pe termen lung, dar acest lucru ar creste ratele de dependenta pe termen scurt din cauza necesitatilor de educatie si sanatate ale noii generatii pana la varsta angajarii.

Imigratia ar putea atenua acest decalaj, dar nu ar rezolva dezechilibrul pe termen lung dintre imbatranirea populatiei si natalitatea aflata in continua scadere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO