Business Internaţional

Tăierea taxelor din vremea lui Bush a adus SUA pe marginea gropii datoriilor. Între timp politicienii continuă să se certe

Autor: Andreea Mindrila

23.11.2011, 00:00 194

Reducerile de taxe şi impozite implementate în timpul administraţiei preşedintelui George W. Bush au stat la baza eşecului supercomisiei din Congres al cărui obiectiv era diminuarea deficitului bugetar uriaş, de 15.000 miliarde dolari, şi a datoriei SUA.

În iunie 2001 preşedintele Bush a adoptat una dintre cele mai radicale măsuri din istoria fiscală a SUA. După un deceniu reducerea impozitelor este considerată cauza eşecului negocierilor dintre cele două partide politice americane, cel Democrat şi cel Republican, care aveau scopul de a micşora datoriile care s-au acumulat în cei zece ani care au urmat, notează The Guardian.

Republicanii au respins orice acord care nu prevedea creşterea nivelului actual al impozitului pe venit, iar Democraţii au susţinut o cotă mai mare a impozitului pentru familiile care obţin venituri impozabile de peste 250.000 dolari pe an. Politicienii au căzut doar de acord că este necesar un compromis şi că reducerile fiscale au avut mai mult consecinţe negative decât pozitive. "Aceasta va fi cea mai importantă dezbatere din 2012. Scăderea impozitelor a fost neadecvată, excesivă şi iresponsabilă. Reducerea taxelor, când te pregăteşti de război, este un lucru destul de stupid şi s-a bazat pe prognoze extrem de optimiste care s-au dovedit incorecte", spune Simon Johnson, profesor şi fost economist-şef al FMI.

Într-un raport recent al Centrului de buget şi priorităţi de politică bugetară se concluzionează că cheltuielile guvernamentale realizate de administraţia Obama nu reprezintă principalul motiv al actualului deficit bugetar.

"Cauzele sunt criza economică, programul de reduceri fiscale adoptat de preşedintele Bush şi războaiele din Afganistan şi Irak, iar acestea explică efectiv întregul deficit", concluzionează instituţia.

Cei mai mulţi americani nu au beneficiat de reducerile fiscale, potrivit calculelor acesteia. Reducerea impozitelor a adus beneficii fiscale medii de 2,2% pentru cei care obţineau venituri cuprinse între 40.000 şi 50.000 de dolari, în comparaţie cu cei care câştigau peste un milion de dolari, care astfel au economisit echivalentul a 6,2%.

Eşecul supercomisiei va declanşa tăieri automate în bugetele apărării şi pentru cheltuielile interne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO