Business Internaţional

Telecom Italia a preluat divizia germana a AOL

19.09.2006, 19:04 14

Telecom Italia, cel mai mare operator de telefonie al Italiei, a incheiat un acord de achizitionare a diviziei AOL din Germania a companiei Time Warner in schimbul a 675 de milioane de euro sub forma de cash, in scopul castigarii a 2,4 milioane de abonati la serviciile de Internet, relateaza Bloomberg.
In urma achizitiei, Telecom Italia va deveni al doilea mare furnizor de servicii de Internet din Germania, cu aproximativ 3,2 milioane de abonati. Compania va avea 9 milioane de abonati la servicii broadband in patru tari europene.
Compania urmareste sa se concentreze mai mult pe servicii broadband si media ca parte a unui plan strategic anuntat pe 11 septembrie, plan care a dus la retragerea lui Marco Trronchetti Provera din pozitia de presedinte al companiei, pe 15 septembrie.
Fostele monopoluri europene din sectorul telefoniei, de la Telecom Italia la France Telecom si Telefonica, ofera noi servicii pentru a-si spori veniturile din vanzari in contextul scaderii castigurilor din serviciile traditionale de telefonie.
Tronchetti Provera, in varsta de 58 de ani, a demisionat din pozitia de presedinte al Telecom Italia dupa ce planul sau de reorganizare, in special posibilitatea vanzarii diviziei wireless, a fost atacat de guvernul condus de primul -ministru Romano Prodi si de catre sindicate.
Tronchetti, care ramane cel mai mare actionar in cadrul holdingului ce controleaza Telecom Italia, a demisionat pentru a "proteja interesele companiei si ale investitorilor", conform unei declaratii a companiei.
Noul presedinte al companiei este Guido Rossi, 75 de ani.
Valoarea actiunilor Telecom Italia a scazut cu 11% in acest an, valoarea de piata a companiei situandu-se la 41,3 miliarde de euro.
Telecom Italia se asteapta ca numarul utilizatorilor ADSL din Germania sa creasca pana la 22 de milioane in decurs de trei ani, de la 12 milioane la sfarsitul lunii iunie.
Ca parte a acordului semnat, AOL va colabora cu Telecom Italia in ceea ce priveste serviciile si continutul furnizate clientilor din Germania ai companiei italiene de telefonie. Pe produse vor aparea marcile ambelor companii.
AOL, cu sediul in Dulles, Virginia, poarta negocieri pentru vanzarea serviciilor de Internet ale diviziilor sale europene pentru a se concentra asupra activitatilor online. Directorul executiv al companiei AOL, Jonathan Miller, a declarat la inceputul acestei luni ca AOL poarta discutii cu potentiali cumparatori din Germania, Franta si Marea Britanie.
Telecom Italia are abonati la serviciile de Internet in Italia, Franta, Germania si Olanda.
Compania se asteapta ca tranzactia sa fie finalizata in decurs de patru pana la sase luni.

Mutare neasteptata
Telecom Italia a incheiat un acord de achizitie a AOL din Germania in schimbul a 675 mil. euro
Va deveni al doilea mare furnizor de servicii de Internet din Germania, cu 3,2 mil. abonati
Telecom va avea 9 milioane de abonati la servicii broadband in patru tari europene
Se va concentra mai mult pe servicii broadband si media, conform unui plan strategic anuntat pe 11 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO