Business Internaţional

Telecom Italia ar putea vinde divizia de telefonie mobila

Telecom Italia ar putea vinde divizia de telefonie mobila

Telecom Italia pregateste un plan de reorganizare a unitatilor de telefonie fixa si mobila

12.09.2006, 18:02 52

Telecom Italia doreste sa faca urmatorul pas in era internet, prin distributia de materiale media catre clientii propriei retele de banda larga.
Telecom Italia, cea mai mare companie italiana de telefonie, pregateste un plan de reorganizare a unitatilor de telefonie fixa si mobila pentru a pregati terenul in initiativa de a oferi servicii media utilizatorilor de internet, scrie Bloomberg.
Planul ar putea include vanzarea unitatilor de telefonie mobila, conform unor analisti media.
Decizia cu privire la acest plan va fi luata in cadrul adunarii generale a actionarilor, potrivit unui comunicat al companiei. Conducerea Telecom Italia nu va analiza posibile vanzari de active, conform unui reprezentant al companiei.
Presedintele Telecom Italia, Marco Tronchetti Provera, a ajuns la o intelegere cu Rupert Murdoch de la News Corp. privind distributia de materiale media prin reteaua internet de banda larga a Telecom Italia.
Potrivit cotidianului La Repubblica, in urma acestei reorganizari, compania ar putea fi nevoita sa vanda cele doua unitati de telefonie mobila din Italia si Brazilia, valoarea acestora fiind estimata la 47 de miliarde de euro (59 de miliarde de dolari).
"Reorganizarea ar putea fi una de amploare care sa conduca la schimbarea naturii companiei", spune Patrizio Pazzaglia, director al departamentului de investitii la Bank Insinger de Beaufort din Roma.
Riscul obligatiunilor Telecom Italia, in valoare de 33,7 miliarde de euro (42 de miliarde de dolari), a crescut cu 14% in cursul zilei de ieri, conform brokerilor care tranzactioneaza contracte swap pentru securizarea creantelor (credit default swap). Valoarea acestor contracte a crescut de la 49.000 de euro la 56.000 de euro, conform reprezentantilor Deutsche Bank. O apreciere a acestora este un semnal ca riscul asociat acelor credite creste si invers.
Contractele swap pentru securizarea creantelor sunt instrumente financiare bazate pe obligatiuni si imprumuturi corporative prin care se pot specula schimbari in gradul de indatorare al unui emitent.
Datoriile nete ale companiei italiene de telefonie s-au majorat considerabil dupa rascumpararile de actiuni realizate la unitatea sa de telefonie mobila si a ajuns la 41,3 miliarde de euro la sfarsitul lunii iunie a acestui an. Cifra este comparativa cu valoarea de piata a companiei. Imprumuturile companiei ar putea fi eliminate prin vanzarea celor doua unitati de telefonie mobila.
Tronchetti Provera doreste sa stranga fonduri pentru a ajuta Pirelli sa rascumpere actiuni ale Olimpia, holdingul care controleaza 18% din Telecom Italia. Pirelli este actionarul principal al Olimpia. Actiunile Pirelli au castigat 7,2% pe parcursul sedintei de ieri de la bursa din Milan.
Reprezentantii Telecom Italia au discutat la finalul saptamanii trecute cu presedintele grupului News Corp., Rupert Murdoch, pentru a ajunge la un acord privind distributia de continut media achizitionat de la compania News Corp., care detine, printre altele, canalele de televiziune Fox TV si drepturi de televizare a meciurilor din campionatele europene.
In prima jumatate a anului, numarul de clienti ai retelei de internet a Telecom Italia a crescut cu 842.000, ajungand la 7,9 milioane de utilizatori.
Analistii se asteapta ca profitul companiei sa scada cu 38 de procente, in urma rezultatelor pe care Telecom Italia urmeaza sa le raporteze la sase luni, ca urmare a vanzarilor de active din perioada precedenta si a deteriorarii conditiilor de pe piata din Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO