Business Internaţional

Televiziunea gratuita prin internet este sortita esecului

23.06.2008, 19:14 19

Mogulul media John Malone a declarat ca ideea televiziunii gratuite prin internet este una sortita esecului, scrie Financial Times. El spune ca o astfel de miscare a retelelor de televiziune ar putea reduce eficacitatea altor metode mult mai promitatoare de obtinere a profitului, cum ar fi conexiunile broadband sau alte tehnologii noi.
"Cred ca ideea plasarii programelor si a filmelor pe internet, care va submina puterea transmisiunilor traditionale si va face obtinerea de profit imposibila, este absurda", a declarat Malone, presedinte al Liberty Media si al retelei prin satelit DirecTv.
Alarmate de aparitia unor website-uri care le transmit programele fara acordul lor, retelele americane de televiziune recurg la companii de tipul joint-venture, cum ar fi Hulu.com, bazata pe un parteneriat intre NBC si Fox, pentru a-si lansa programele pe internet intr-un cadru riguros controlat. Retelele insereaza pe site-urile lor reclame asemanatoare celor de la televizor, dar durata acestora este mai scurta si, prin urmare, aduc mai putin profit.
NBC a anuntat ca va oferi vara aceasta sute de ore de transmisie gratuita a Olimpiadei de la Beijing pe internet, miscare pe care Malone o condamna. El a argumentat ca decizia va aduce pierderi retelei, dupa ce aceasta a platit 2,3 mld. dolari (1,47 mld. euro) pentru dreptul de a transmite olimpiadele din perioada 2004-2008. "Evenimentele foarte costisitoare - atat din punctul de vedere al achizitionarii drepturilor de transmisie, cat si al costurilor de productie - nu vor putea fi acoperite in intregime prin publicitate", a declarat Malone. In plus, miliardarul a mai declarat ca aceste incercari de mutare a televiziunii pe internet nu vor face decat sa reduca posibilitatea de crestere a numarului de abonati pay-per-view, care se vor obisnui si vor dori tot mai multe programe gratuite.
"Trebuie sa fii foarte atent ce promiti publicului pe internet. Le va fi foarte greu sa mai convinga pe cineva sa plateasca dupa ce oamenii s-au obisnuit cu programele gratuite", a mai spus Malone.
Malone detine in acest moment 47% din DirecTv, portofoliu achizitionat de la Rupert Murdoch in urma unui schimb de active, dar si reteaua de home shopping QVC si Discovery Channel. Desi implicat in productia de televiziune prin intermediul companiei sale Overture Films, Malone a negat zvonurile conform carora ar fi interesat de achizitionarea Metro Goldwyn Mayer. "Ceea ce apreciem noi cel mai mult sunt investitiile cu un grad mare de rentabilitate. O afacere bazata pe instabilitate si risc nu se potriveste deloc cu filozofia noastra", a declarat el.
Portofoliul miliardarului include si cel mai mare operator de cablu din Japonia, J:Com, a carui cota de piata este insa de sub 25% din cauza gradului mare de fragmentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO