Business Internaţional

Tensiunea creşte în UE: nemţii au trădat cauza disciplinei fiscale

Autor: Catalina Apostoiu

25.10.2010, 23:50 8

În contextul în care şefii de guvern din Uniunea Europeană sepregătesc pentru un summit în această săptămână unde urmează să fieaprobate noile sancţiuni care au rolul de a preîntâmpina o nouăcriză similară celei din Grecia, unele state membre sunt din ce înce mai nemulţumite de modul în care au fost modificate pe ultimasută de metri propunerile, scrie Financial Times.

După cinci luni de dezbateri aprinse, Franţa şi Germania auconvenit săptămâna trecută să dilueze o propunere de amendareautomată a ţărilor care eşuează în mod repetat în a-şi reducenivelul datoriilor şi al deficitelor.

Acordul încheiat între cancelarul german Angela Merkel şipreşedintele fracez Nicolas Sarkozy conferă politicienilor oautoritate sporită în a amâna sau bloca astfel de sancţiuni.Totuşi, nemulţumirea mai multor state membre ale zonei euro, înspecial a membrelor mai mici, nordice, care militaseră pentrureglementări mai dure, nu este legată numai de substanţapropunerilor, ci şi de modul în care acestea au fost anunţate.

Acordul franco-german a fost anunţat în timpul unui summit dinFranţa în acelaşi moment în care miniştrii de finanţe se aflau înLuxemburg pentru sesiunea finală de negocieri cu preşedintele UEHerman Van Rompuy.

Acest lucru a reînviat resentimentele dintre ţările mici şi celemari, şi între membrele nordice disciplinate fiscal şi cele sudice,puternic îndatorate.

Luni întregi, Suedia, Olanda, Finlanda şi alte ţări nordicefuseseră alături de Germania în lupta acesteia pentru sancţiunicare urma să fie dictate de Comisia Europeană. Diplomaţii acestorţări se aşteptaseră la o nouă demonstraţie de unitate în Luxemburg.În schimb, aceştia au fost şocaţi în momentul în care JoergAsmussen, reprezentantul Berlinului, şi-a exprimat sprijinul pentrupoziţia Franţei de a permite o implicare sporită a politicienilorlocali în deciderea sancţiunilor. "A existat o dezamăgire reală căGermania a luat partea taberei sudice", a declarat un diplomatnordic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO