Business Internaţional

Tentativa esuata de a prelua Banco BPI i-a costat pe portughezii de la Millennium BCP 183 mil. euro

Tentativa esuata de a prelua Banco BPI i-a costat pe portughezii de la Millennium BCP 183 mil. euro

Millennium a inregistrat o scadere a profitului pentru prima data in ultimii cinci ani

21.02.2008, 17:52 17

Banca portugheza Millennium BCP a anuntat o scadere a profitului net pe 2007 de 28,4% cauzata de costurile mari ale tentativei esuate de preluare a rivalilor de la Banco BPI si de plecarea unei parti a conducerii in urma unor investigatii interne, scrie Bloomberg.
Banca a inregistrat o scadere a profitului pentru prima data in ultimii cinci ani, profitul net ajungand de la 787,1 milioane de euro (1,15 miliarde de dolari), inregistrati in 2006, la 563,3 milioane de euro (828,9 milioane de dolari) in 2007, in urma costurilor de 183 de milioane de euro (269 de milioane de dolari) ale tentativei ostile nereusite de preluare a bancii BPI. De asemenea, plecarea unei parti din angajatii bancii, inclusiv a managementului, a cauzat pierderi de 121,8 milioane de euro (179 de milioane de dolari), iar "alte cauze" nespecificate de conducerea institutiei au adus pierderi in valoare de 75 de milioane de euro (110 milioane de dolari). In ciuda pierderilor, banca a reusit sa depaseasca estimarile analistilor, care prevedeau un profit net de 557,4 milioane de euro (820 de milioane de dolari).
Cea de-a doua mare banca din Portugalia a anuntat ca va emite in luna mai actiuni noi in valoare de 1,3 miliarde de euro (1,91 miliarde dolari) pentru a-si majora capitalul. Actiunile vor fi subscrise integral de catre Merrill Lynch si Morgan Stanley. De asemenea, Millennium BCP a anulat plata dividendelor anuntata anterior, acestea insumand 90 de milioane de euro (132,4 milioane de dolari).
In urma acestui anunt, valoarea actiunilor BCP a pierdut 5,9% pe Bursa din Lisabona, dupa o lunga perioada de scaderi succesive. Anul acesta, actiunile BCP au scazut cu 39%, conditii in care valoarea de piata a institutiei a ajuns la 6,46 mld. euro (9,5 miliarde de dolari).
"Emisiunea de actiuni are ca scop imbunatatirea capitalului, dar si finantarea expansiunii bancii in aceste vremuri tulburi pe pietele financiare", a declarat Carlos Santos Ferreira, CEO al Millennium. De asemenea, Ferreira a mentionat ca noile actiuni vor fi vandute cu un discount de 10% pana la 20% din valoarea de piata si ca aceste operatiuni vor fi singurele cresteri de capital din urmatorii trei ani, cat timp va fi la conducerea bancii.
"Anuntarea majorarii de capital si plata incompleta a dividendelor pe 2007 vor influenta evolutia actiunilor", a declarat John dos Santos, analist la Lisbon Brokers. "Nu vedem in acest moment niciun motiv pentru care sa devenim pesimisti in privinta acestor actiuni", a declarat Dos Santos.
Analistul Carlos Berastain de la Deutsche Bank a redus estimarea valorii actiunilor Millennium BCP de la 2,2 euro (3,23 dolari) la 1,7 euro (2,5 dolari).
Autoritatile portugheze monitorizeaza achizitiile de actiuni facute de banca prin intermediul unor companii offshore, despre care spun ca nu au fost raportate.
"Noi consideram ca aceste conturi reflecta realitatea si nu vedem niciun motiv pentru care sa avem parte de noi surprize", a declarat Santos Ferreira.
Millennium a anuntat ca obiectiv atingerea unui profit net de un miliard de euro pana in 2010.

Millennium in cifre
Millennium BCP a avut in 2007 active in valoare de 85,67 miliarde de euro.
Banca are circa 20.135 angajati in peste 1.500 de sucursale.
Principalii actionari ai bancii sunt Eureko (7,24%), BPI Group (6,19%), Teixeira Duarte Group (6,19%), Fortis Bank (3,94%), Caixa Geral Depositos (2,1%).
Si-a inceput operatiunile in Romania in octombrie 2007 prin deschiderea a 40 de sucursale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO