Business Internaţional

Terenurile arabile, o investitie care atrage marile fonduri de investitii

09.06.2008, 13:27 16

Fonduri de investitii uriase au pariat deja miliarde de dolari pe preturile graului, porumbului si soiei. Acum insa, cativa investitori privati importanti incep sa faca pariuri mai indraznete, pe termen mai lung, pe o viitoare crestere uriasa a cererii de alimente pe plan global, achizitionand terenuri arabile, ingrasaminte, elevatoare de cereale si echipamente de transport, scrie International Herald Tribune.
Un investitor a achizitionat mai multe fabrici de etanol, terenuri arabile in Canada si spatii de stocare. Altul cumpara foarte multe elevatoare de cereale si o adevarata flota de transport.
Trei investitori institutionali, printre care si uriasul grup BlackRock, intentioneaza pe de alta parte sa investeasca sute de milioane de dolari in agricultura.
Aceste noi pariuri facute de investitori importanti ar putea impulsiona productia intr-o perioada in care criza alimentelor a devenit extrem de serioasa pe plan global.
Investitorii intentioneaza sa comaseze mici terenuri arabile in suprafete mai mari, productive, sa introduca noi tehnologii si sa furnizeze capital pentru modernizarea si intretinerea elevatoarelor de cereale si a depozitelor de ingrasaminte.
Implicatiile pe termen lung sunt insa mai putin clare. Unii jucatori traditionali din agricultura si altii care studiaza si decid strategiile in agricultura spun ca se tem ca acesti nou-veniti se vor concentra pe profit in primul rand.
"Terenul arabil poate fi un bubble", declara Jeffrey Hainline, presedinte al Advance Trading, o firma de brokeraj in domeniul marfurilor.
Prin detinerea de terenuri si alte parti ale sectorului agriculturii, acesti noi investitori nu sunt supusi unor reglementari menite sa reduca numarul pariurilor speculative pe care ei si alti investitori financiari le pot face pe pietele de marfuri.
Mark Lapolla, consultant al investitorilor institutionali, se teme si el de problemele pe care le-ar putea genera acesti noi investitori.
Elevatoarele de cereale in special ar putea oferi acestor investitori noi oportunitati de a face bani, pentru ca acestia pot in mod real cumpara si vinde marfurile, spre deosebire de cumpararea si vanzarea de produse financiare derivate avand legatura cu marfurile respective.
Cand preturile cresc, pastrarea stocurilor in scopul vanzarii ulterioare poate aduce profituri mai mari decat vanzarea in scopul acoperirii cererii actuale, de exemplu. Sau daca exista diferente de preturi in functie de regiuni, stocurile pot fi transportate catre regiunile mai profitabile.
"Este un dezavantaj urias sa nu poti tranzactiona marfurile reale", spune Andrew Redleaf, fondator al Whitebox Advisors, o firma de administrare de fonduri de hedging din Minneapolis.
Redleaf a achizitionat mai multe complexuri de elevatoare de cereale de la ConAgra si Cargill anul trecut pentru o participatie pe termen lung in ceea ce considera un business cu potential insemnat de crestere. Cei care fac astfel de pariuri spun ca temerile privitoare la noul lor rol sunt nefondate si ca investitiile lor vor fi benefice pentru agricultura si in ultima instanta pentru consumatori.
"Intreaga lume cere mai multe alimente, mai multa energie. Cererea este uriasa", spune Axel Hinsch, CEO al Calyx Agro, divizie a gigantului Louis Dreyfus Commodities, care achizitioneaza zeci de mii de acri de teren arabil in Brazilia cu sprijinul unor investitori institutionali importanti, printre care se numara si AIG Investments.
"Vom contribui la accelerarea dezvoltarii infrastructurii, iar consumatorii vor avea de castigat pentru ca oferta va creste".
In luna octombrie a anului trecut, BlackRock a lansat BlackRock Agriculture Fund, care intentiona sa atraga 200 de milioane de dolari pentru investitii in productia de ingrasaminte, cherestea si biocarburanti.
Fondul dispune in prezent de peste 450 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO