Business Internaţional

Tesco se grabeste sa faca o oferta pentru Ahold

03.03.2003, 00:00 19

Tesco, cel mai mare lant de distributie britanic, intentioneaza sa faca o oferta de 15,7 miliarde de dolari pentru activele grupului olandez Ahold, care a dezvaluit recent rezultate fianaciare false, declansand un mare scadal, relateaza agentiile internationale de presa.
Cinci persoane din conducerea Tesco, printre care directorul de marketing Tim Mason si directorul financiar Andrew Higgison, examineaza situatia Ahold si urmeaza sa raporteze decizia finala directorului general Terry Leahy.
Cele mai valoroase active ale grupului Ahold sunt lanturile olandeze de supermarketuri si unitatile americane Stop & Shop si Giant. Achizitia ar introduce Tesco pe piata olandeza si i-ar consolida operatiunile din Statele Unite. Ambele grupuri au operatiuni in Republica Ceha, Slovacia, Polonia si Thailanda.
Ahold, cel mai mare distribuitor de produse alimentare al lumii, a anuntat saptamana trecuta ca a raportat profituri false pentru ultimii doi ani. Rapoartele financiare ale diviziei americane, U.S. Foodservice, aratau castiguri cu peste 500 de milioane de dolari mai mari decat in realitate. U.S. Foodservice este a doua companie de distributie a produselor alimentare de pe piata din Statele Unite.
"Greseala"  reprezinta aproape jumatate din profitul operational anual al diviziei americane. La nivelul intregului grup, suma reprezinta 30% din profitul brut.
Directorul general si cel financiar au demisionat.
In urma scandalului, actiunile Ahold au scazut cu 64% intr-o saptamana.
Analistii se asteapta ca Ahold sa inceapa sa vanda din active pentru a-si acoperi datoriile de peste 13 miliarde de euro.
Dupa ce scandalul de la Ahold a socat lumea politica si de afaceri din Olanda, guvernul olandez a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca va face presiuni pentru intarirea supravegherii companiilor listate la bursa.
Ministrul olandez de finante, Hans Hoogervorst, a declarat ca organismul de reglementare al pietei bursiere va primi atributii de supraveghere a rapoartelor financiare si a contabiulitatii companiilor.
"Va primi noi sarcini importante similare cu cele ale SEC (Securities and Exchange Commission) din Statele Unite. Este vorba de supravegherea activitatii contabililor si a rapoartelor financiare", a declarat Hoogervorst.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO