Business Internaţional

Timpuri grele pentru petrolistii din Rusia

10.02.2004, 00:00 15



Ministerele ruse de Finante si cel de Dezvoltare Economica si Comert au cazut de acord sa majoreze taxele percepute in sectorul petrolier pana la uriasa suma de 3.5 miliarde de dolari pe an, titreaza cotidianul Kommersant.



Ziarul rus a citat surse din cadrul ambelor ministere, care au declarat ca s-a ajuns la un compromis in ceea ce priveste cresterea taxelor petroliere prin marirea taxelor pentru export si a celor de extractie a produselor minerale. Dar analistii sustin ca aceasta majorare va lovi puternic in profiturile companiilor.



"Daca propunerea va fi aprobata, cresterea taxelor este una semnificativa, diminuand cu peste 30% valoarea companiilor," informeaza Troika Dialog.



Dar cele doua ministere trebuie sa ajunga la un consens si cu Ministerul Energiei, care a propus o marire si mai drastica, in valoare de 6 miliarde de dolari. Cererea de majorare a taxelor din industria petroliera a fost prezentata inainte de intalnirea dintre membrii guvernului, care s-au reunit luna trecuta pentru a discuta aupra noilor proiecte de impozitare.



Cererile ministerelor au aparut pe fondul declaratiilor presedintelui rus Vladimir Putin, care a si-a declarat sprijinul pentru cresterea taxelor din petrol pentru a ajuta la generarea unei cresteri economice echilibrate. Insa, tot presedintele rus a fost acela care, in discursul sau din decembrie 2003, a afirmat ca taxele pe petrol nu vor depasi 3 miliarde de dolari pe an.



German Gref, ministrul Dezvoltarii Economice si Comertului, a declarat saptamana trecuta ca este impotriva aplicarii unor taxe drastice in industria petroliera, industrie care va aduce aproximativ 30 de miliarde de dolari pe an in vistieria statului.



Potrivit cotidianului rus Kommersant, taxele de export mai mari vor aduce aproximativ doua miliarde de dolari pe an, in timp ce cresterea obligatiilor financiare din extractia mineraliera va aduna 1 - 1,6 miliarde de dolari in fiecare an.



Companiile petroliere ruse platesc in prezent catre stat 25,53 de dolari pe tona de titei, la care se adauga diferenta de 40% dintre pretul pietei si pretul de vanzare pe baril. Daca vor fi aprobate, schimbarile legislative vor intra in vigoare din 2005. Astfel, la un pret de 25 de dolari pe baril, producatorii rusi vor plati statului o taxa de export de 31,03 dolari pe tona, plus 70% care rezida din diferenta dintre pretul pietei si pretul de 25 de dolari pe baril.
florin.cepraga@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO