Business Internaţional

Tot mai putini performeri de rating AAA

14.03.2005, 00:00 29

Doar sase companii industriale se pot lauda cu un rating AAA in Statele Unite, in scadere drastica fata de nivelul record de 32 de companii in anii '80, potrivit unui raport al agentiei Standard & Poor's, citat de Financial Times.


In acelasi timp, doar doua dintre cele sase societati, respectiv ExxonMobil si General Electric, au avut evaluari bune in acea perioada in mod constant, cele mai multe entitati coborand usor pe "scara" ratingurilor.


"Nu numai ca societatile nu se intorc la evaluarile anterioare, dar de multe ori, ele isi opresc declinul la urmatoarea categorie (mai joasa) din spectrul de rating", afirma Nicholas Riccio si Giovanni Galeotafiore, autorii raportului, care se refera la inceputul anilor '80 ca la "sfarsitul perioadei de inocenta" pentru America corporatista.


In 1980, doua treimi din ratingurile acordate corporatiilor de catre agentia Standard & Poor's se incadrau in categoria "investment - grade" (cu risc scazut pentru investitii - n.red.), pentru ca, pana la sfarsitul deceniului, situatia sa se schimbe radical si doua treimi dintre companii sa fie evaluate ca avand un risc foarte ridicat ("junk status").


Incepand cu 1980, au fost doar doi ani cand numarul companiilor carora le-au fost imbunatatite ratingurile l-a depasit pe cel al societatilor care au primit ratinguri mai slabe. In prezent, cea mai mare parte a companiilor sunt incadrate in categoria B - la trei pozitii deasupra ratingului CCC, acordat investitiilor cu un puternic caracter speculativ.


Potrivit lui Riccio, multe companii au descoperit ca si daca sunt evaluate la categoria B, situatia le permite destula flexibilitate pentru a "impaca" si actionarii, dar si creditorii.



"In 1980, un rating BBB era vazut aproape ca un stigmat. Acum, companiile se pare ca aspira spre un rating BBB sau uneori A pentru a le oferi echilibrul de care au nevoie in relatiile cu actionarii si cu creditorii", a spus Riccio.



Concluzia celor doi analisti este ca schimbarea atitudinilor privind riscul de credit a jucat un rol important in ultimii ani.



Anii '80 a fost caracterizati de schimbari radicale in mediul de afaceri. Stadiul emergent al pietei de credit , inclusiv aparitia unor noi instrumente financiare, au deschis drumul pentru noi modalitati de creditare si au coincis cu "explozia" ofertelor de preluare ostila, finantate prin intermediul pietei obligatiunilor cu risc ridicat, dar cu randamente asteptate mari. Totusi, nu pentru toate companiile a fost usor sa "renunte" la ratingurile pe care le aveau.



Chiar daca beneficiile economice reale ale unui rating AAA nu sunt intotdeauna semnificative, unora le vine greu sa renunte la valoarea simbolica, sunt de parere Riccio si Galeotafiore.



Coca-Cola este un exemplu in acest sens. Gigantul din industria bauturilor racoritoare carbogazoase a fost supus unei investigatii in vederea unei eventuale retrogradari in 1984, dupa ce si-a modificat strategia de business. Lansarea investigatiei a declansat panica in sanul companiei si a determinat-o sa emita un comunicat de presa, in care afirma ca nu va face nimic care sa-i pericliteze ratingul.



In 1986 insa, achizitiile si alte schimbari structurale au insemnat mai mult pentru companie si Coca-Cola a fost in final retrogradata.



Din cele 32 de companii initiale, doar doua sunt in prezent in categoria de risc speculativ: AT&T si Citizen's Communications.



S-a discutat mult in ultima vreme despre un alt candidat la categoria junk, General Motors, care este cotata in prezent la BBB-. Intre 1953 si 1981, GM avea calificativul AAA. Mediul economic a fost in mare parte favorabil companiilor gata sa-si asume riscuri mai mari. Incepand cu 1980, ratele de dobanda s-au situat in general pe un trend descendent, atingand minimul american din 2003, dupa spargerea balonului din industria IT.



Ratele de dobanda tot mai mici au determinat investitorii sa caute alte modalitati de plasament, ceea ce i-a dus pana la urma la hartiile de valoare cu randamente mai mari, dar si riscuri corespunzatoare.



"Apetitul pietei pentru risc s-a majorat, iar investitorii sunt mai dispusi sa accepte titluri cu rating mai scazut. Acesta cred ca este unul din motivele pentru care rating-urile mici au devenit general acceptate", a declarat Riccio.



Recent, diferenta intre randamentele aduse de obligatiunile emise de marile corporatii si cele aduse de titlurile de stat s-a micsorat semnificativ, pana la niveluri record, si, in ciuda cresterii ratelor de dobanda pe termen scurt, cererea investitorilor pentru active cu rentabilitate ridicata a stimulat cresterea pretului pe piata obligatiunilor.



Multe companii au profitat de pe urma ratelor mici de dobanda pentru a-si refinanta datoriile deja existente si a-si ajusta bilantul financiar. Ca rezultat al acestei tendinte si al imbunatatirii mediului de afaceri, numarul companiilor care au trecut la categoria de risc investitional a depasit numarul companiilor care au fost retrogradate la categoria de risc speculativ, pentru prima oara din 1998.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO